liberinteleorman.ro

Directorul Polaris, poet cu jumătate de normă

7 august 2014

luis popaCarmen Dumitrescu

Poate părea greu de crezut, dar printre directorii de la noi se numără și persoane talentate, atașate de artă, indiferent de formele acesteia de manifestare. Un astfel de director este Luis Popa, cunoscut mai curând pentru activitatea sa în cadrul firmei Polaris M Holding decât pentru înclinațiile lui artistice, am spune noi, foarte pronunțate. O perioadă îndelungată de timp, Luis Popa și-a ținut pasiunea pentru poezie secretă, astfel că în Teleorman, foarte puțini oameni știau că, în timpul lui liber, directorul Polaris câștiga premii la nivel național pentru creație literară. Totuși, ceva l-a determinat pe Luis Popa să-și facă activitatea literară cunoscută și în Teleorman, astfel că în zilele trecute, acesta a lansat un site personal, unde pot fi găsite atât creațiile sale artistice, cât și mărturii despre activitatea sa în domeniul de referință al firmei pe care o conduce.

Până în prezent, Luis Popa a lansat o carte de poezii cu titlul “Omul de zăpadă”, care s-a bucurat de aprecierea a numeroşi critici literari şi pregăteşte acum lansarea unui alt volum de poezie, sub titlul “Ieşirea dintre cuvinte”. Potrivit poetului, acest nou volum va fi lansat, cel mai probabil, în luna septembrie la Târgu Jiu, dar, pentru că se simte teleormănean de când îşi desfăşoară activitatea profesională aici, se gândeşte foarte serios să organizeze lansarea noului volum şi la Alexandria. A scris prima poezie cu mulţi ani în urmă şi îşi aminteşte şi astăzi cu drag de oamenii care au avut încredere în talentul său: “Încă din liceu m-am apucat de scris, sub îndrumarea domnului Ion Popescu Brădiceni, care pot spune mi-a călăuzit paşii. Încă de atunci vroiam să lansez un volum, însă am amânat. După 13 ani m-am gândit mai bine şi am scos acest volum, care conţine 200 de poezii, catrene, o carte prefaţată de domnul Ion Popescu Brădiceni, căruia ţin să îi mulţumesc foarte mult pentru tot”.

Făcând o scurtă trecere în revistă a catrenelor publicate pe site-ul său personal, concluzionezi uşor că Luis Popa dă dovadă de o sensibilitate ieşită din comun şi de o pasiune aproape maladivă pentru cuvinte: “Îmbrăcat în catifea cobor în sat/ cu toate că s-a dus multă apă pe pârâu/ rata oprește în același loc/ unde în urmă cu multe tinereți părinții mă îmbrățișau/ știind că pruncul lor a scăpat de plug.” Interesant e felul în care un om al pragmatismului reuşeşte să transmită o emoţie puternică, izvorâtă dintr-o sensibilitate aparte, perceptibilă atât la nivel superficial, dar mai ales, în urma unei analize profunde: “Iubito, ţi-am trimis acest buchet de flori/ pentru a-mi cere iertare/ c-am fost prea bun cu tine…” Şi, pentru a încheia în tonul emoţionant al catrenelor lui Luis Popa, am identificat şi poemul ce poate constitui, credem noi, chiar arta poetică a celui care practică poezia, ca pe o profesie de credinţă: “Noaptea se așterne peste oraș/ precum o mamă ce-și acoperă pruncul./ Acasă este liniște, mult prea multă liniște./ Pe biroul adormit pixul începe să danseze.”

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Samuel Calotă… sau cum câștigi la păcănele fără să joci

Următorul articol

Drăghici şi Titirişcă cred că vor face casă bună

Cele mai recente articole de Cultură