Monica Vasilescu
Sistemul de stat, căpuşat de ai PSD-ului, este acum în prim-planul anchetatorilor, mai mult ca oricând. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, mai exact, pe unde a avut carte de muncă și Bombonica lui Dragnea, pe vremea când îi stătea alături în certificatul de căsătorie, se află în aceste zile în vizorul procurorilor anticorupție, fiindu-i analizată activitatea din ultimii ani, despre care am tot scris că ar fi fost periclitată grav de influență roșie. Că a fost vorba despre licitaţii cu dedicaţie pentru alimentara lui Marian Fişcuci, Proinvest, care a avut contracte repetate cu Direcţia, ori de adopţii controvesate şi angajări fictive, toate au fost în pixul celor din presă, mai puțin al organelor de anchetă, care par a depista abia acum activitatea infracțională a mai marelui PSD. S-a vorbit de tunuri însumate la zeci de miliarde, pe care cel mai cunoscut om din judeţ în ale politicii le-ar fi trecut de la CJ, instituţia pe care o conducea, în visteria Protecţiei Copilului, pentru ca, mai apoi, bănetul să ia calea către conturile apropiaţilor, prin firmele „de casă” cărora le bate pulsul cu mult „sânge” public.
S-a scris despre tot. Acum, însă, a venit vremea anchetelor. Opinia publică din Teleorman se delectează intens cu dezvăluirile care apar în mass-media de când DNA a adus în atenție povestea angajărilor pe linie de partid de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Toată lumea vrea să afle despre angajările “fictive” de la DGASPC în care sunt prinși oameni de bază de la PSD, în timp ce locurile de muncă la puterea a treia promise oamenilor de rând, de Liviu Dragnea, nu mai au nicio șansă de putea fi accesate. Abia acum, după ani și ani, s-a depistat ceea ce mulți intuiau, dar puțini aveau certiudinea la baza credințelor personale, că pepiniera de cadre este formată din instituțiile statului, care au recompensat întotdeauna cu posturi bune activitatea satisfăcătoare a unora dintre membrii de partid. Grosul a fost, evident, în vremea lui Dragnea. În mandatul lung și complet lipsit de rezultate palpabile pentru popor, baronul s-a ocupat să-și pună în funcții persoane cu rol-cheie, controlându-le la carnetul de partid, nu la Curriculum vitae. Și pe soție a angajat-o, deși nu era vreo muritoare de foame. Pe când era șef la Consiliul Județean Teleorman, doamna Bombonica era șef serviciu la Protecția Copilului și primea simbrie de la stat, de la instituția condusă de soț. Adică, nea Liviu era șef și acasă și la muncă. Și chiar dacă nu respecta vreo fișă a postului, aceasta avea o viață comodă în cadrul instituției, iar Dragnea un om de bază la pandă.
În vizor: Bombonica
Nu trebuie să fii specialist în domeniu pentru a înţelege că angajările controversate care au readus-o pe Bombonica în prim-planul dezbaterilor publice nu au fost deloc fictive. Nişte persoane cât se poate de reale și extrem de angrenate în treaba partidului au fost recompensate cu un loc de muncă. Nu de Bombonica, ci de către partid. Ea doar a închis ochii la niște treburi pe care oricât și le-ar fi dorit ea de normale, nu și-ar fi putut dezamăgi soțul. Pentru că, la vremea respectivă, Dragnea îi era soț. Și nu numai atât. Îi era și șef. Doar știm cu toții că Dragnea nu se mulțumește cu puțin. Și… cum să-i stea mai bine unui baron local dacă nu cu soția angajată la stat?! Dincolo de faptul că Dragnea ar fi putut să aibă bunul simț și să-și lase consoarta să lucreze doar la firma familiei și să dea posibilitatea altei persoane să câștige un salariu, el s-a făcut la vremea respectivă că nu vede incompatibilitatea, că nevasta lui era și director comercial la Hotel Turris SA, evidențe pe care nici nu ne miră că nu le-a sesizat nicio autoritate de cercetare în timp.
Totuși, Bombonica este un personaj de rang superior. Ingineriile sale, insuflate cu mare dragoste de fostul soț, au ajuns la DNA. Angajările pe linie de pile și de partid au fost decriptate și fac obiectul unui dosar ”oficiat” de justiţia română. Conform unui omunicat remis de DNA, Prodana Bombonica (fostă Dragnea), coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, la data comiterii faptei, este urmărită penal, având calitatea de suspect, sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Alături de aceasta, colege de muncă și, în prezent, de suferință, stau Alesu Floarea, care la data faptelor era director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman și Dumitru Jenica, pe atunci șef Serviciu Resurse Umane, Juridic și Contencios, ambele cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, instigare la fals intelectual, în formă continuată.
Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora, în perioada iulie 2006 – 2013, inculpatele Alesu Floarea și Dumitru Jenica, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru un număr de patru angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Asta, în condițiile în care cunoșteau faptul că, deși cei patru au figurat în mod scriptic ca angajați în cadrul instituției respective, ei nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate. Cei patru angajați au fost menținuți pe statul de funcții ale instituției, încasând astfel lunar sume necuvenite în cuantum total de peste 150.000 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat și bugetul local.
În același context, în intervalul ianuarie – mai 2014, în scopul justificării salarizării activității a două dintre persoanele respective, inculpatele Alesu Floarea și Dumitru Jenica i-au determinat, direct și indirect, pe subordonații lor Balaban Constantin Claudiu și Boboc Remus Ionuț să falsifice diferite înscrisuri (pontaje lunare, state de plată, condici de prezență, fișe de prezență colective, rapoarte de activitate, rapoarte de evaluare, precum și alte documente justificative) cunoscând că, în acest fel, au fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul justificării doar scriptice a activității acestora.
În perioadele 3 martie – 1 august 2008 și 3 iulie 2009 – 1 august 2010, suspecta Prodana Bombonica, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și în calitate de șef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu, deși a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcția de referent la instituțiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului, nu a întreprins niciun demers de sancționare a persoanelor respective. Această conduită a permis celor două angajate să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente perioadelor menționate. Inculpaților și suspectei li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală. Precizăm că inculpata Alesu Floarea a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, dar, desigur, asemenea tuturor celor implicați, beneficiază de principiul prezumției de nevinovăție.
O viață de soție…
Nu e ușor să fii soția lui Dragnea și să fii luată la întrebări după ce l-ai ajutat să fie om și i-ai pus baza materială în viață. Că de la Bomboonica a pornit bunăstarea baronului, care are, de ce să nu recunoaștem, meritul de a fi clădit cu toate șansele vieții care i-au surâs. La început de drum, i-a surâs Bombonica, o tânără de peste Olt, al cărei zâmbet a fost remarcat numaidecât de flăcăul Liviu. Giuvăreşti este comuna pe care o frecventa junele care vedea potențialul fiecărei sere din oborul legumicultorului Petrache Prodana, tatăl Bombonicăi, care ”s-a ajuns” încă de pe timpul comunismului. Nu a fost puțin lucru că, la vremea aia, socrul a cadorisit tânărul cuplu de însurăței cu un ARO de toată frumusețea. Timpul a trecut și Dragnea are de toate, numai pe Bombonica nu o mai are. În schimb, au ajuns la ea procurorii DNA, care, desigur, tot cu Dragnea au treabă. Iar odată cu această întâlnire de gradul trei, lumea începe să spere că lucrurile reintră în normal și în județul Teleorman. Noi credem, totuși, că optimismul de grup este prematur, dar este posibil să ne înșelăm, având în vedere că facem parte din categoria celor care nu mai înghit demult bomboane de la Dragnea.
dragă redacție…de ce nu scrie nimeni despre contractele încheiate între DGASPC Teleorman și firma lui Petricioaia Iancu Petre, AnitEnicom S.R.L. din Roșiorii de Vede..prin casele de copii Olteni, Roșiorii de Vede..etc.. se spune că o vidanjare ar fi costat 50000 ron din care 3000 ron reveneau lui Cătălin ccc – ul, care detinea mașinile pentru vidanjare..reparația unei mașini de spălat costa cit aproape una nouă…cit costa un capac de wc…poate citeste cineva aceste rinduri…contractul era in valoare de 8000 ron pe luna cu aceasta firma, fara sa presteze vreo activitate de reparatie sau intretinere care erau platite suplimentar