Din culisele „Biroului Local de Cenzură” nr1. din Alexandria: „Exprimarea plângerii este clar pentru o poliție politică”

în Actualitatea politică/Dezvăluiri/Din culisele politice

Discuțiile de culisele Biroului Electoral Local nr.1 Alexandria, care a luat decizia de a limita dreptul la exprimare al unui site și al unei pagini de Facebook apar acum în spațiul public. Spiritele au fost destul de aprinse pe această temă, de vreme de reprezentanții USR, PNL și PMP din Birou au votat împotriva luării unei astfel de decizii. Asta n-a contat, însă, pentru că restul partidelor au făcut front comun în fața libertății de exprimare, iar judecătorii angajați să supervizeze acțiunile în cauză au insistat în sensul luării deciziei de a obliga un site să șteargă postări care îl afectau pe candidatul PSD, Victor Drăgușin.

Din cele câteva print-screen-uri ale discuției de pe grupul Biroului Electoral Local se vede clar cum reprezentanților partidelor li s-a atras, de către reprezentantul USR, Mihai Mihail, atenția că procedura este total nedemocratică. Acesta făcea referire, în dezbaterea cu colegii, la riscul ca decizia să fie un fel de „poliție politică”

L-am contactat pe reprezentantul USR din Biroul Electoral Local Alexandria, pentru a ne spune cum s-a întâmplat totul, iar Mihai Mihail ne-a povestit că decizia nici măcar nu s-a dezbătut, ci a fost doar votată pe un grup de WP.

Rolul nostru, ca Biroul Electoral, e să urmărim conduita candidaților și modul în care aceștia își desfășoară campania, înregistrăm candidaturile, verificăm dacă au toate actele în regulă, dar nu putem cenzura postările oamenilor sau ale anumitor pagini, dacă nu sunt candidați sau partide politice. Noi avem un grup de WP, ni s-a pus acolo plângerea și am analizat-o cu toții. În ziua în care am avut ședința trebuia să facem video, eu credeam că vom avea și dezbatere pe tema asta, dar doamna președinte a cerut doar să votăm, fără dezbatere. Adică a cerut să votăm prin mesaj. Au fost câțiva colegi care au zis că sunt de acord cu ștergerea postărilor. De fapt, în afară de mine, de PNL și PMP, toți au votat pentru luarea deciziei. Eu i-am întrebat dacă vor să facem dezbatere și au zis că nu. Eu le-am spus că nu mi se pare normal ca noi să cenzurăm FB, mai ales că nu e atribuția noastră, mai ales că nu era postarea unui partid politic sau o reclamă a partidelor. Dar asta era o postare a unei pagini despre care nu se știa nimic… Iar eu le-am zis că nu e normal ca noi să cenzurăm așa ceva. Noi, un biroul electoral de circumscripție, format din niște persoane care nu au competență. Cel de la PNL a spus că e de acord cu mine, cel de la PMP a spus că e nevoie de o hotărâre judecătorească să fie ștearsă o postare, iar ceilalți colegi au tăcut. „, a declarat Mihai Mihail, în exclusivitate pentru Ziarul Liber în Teleorman.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*