liberinteleorman.ro

De la edilul-emblemă, la primarul-problemă

16 iulie 2014
Advertisement

Monica Vasilescu

colfescuDe la 1800, până astăzi, zeci de edili au trecut pe la cârma capitalei de judeţ. Progresul social al Alexandriei a început, fără discuții, în vremea primăritului asigurat de Alexandru Colfescu. A vrut municipiul dichisit și, în timp record, a lăsat în istoria orașului semnele unei administrații cu simț de răspundere, fapt pe care nu prea îl mai vedem astăzi.

Alexandru Colfescu (n. 1899 – d. 1976) a fost primar al orașului Alexandria de două ori. Prima dată între 1934-1937 și, apoi, încă un an în 1939. Doi ani mai târziu, acesta a devenit prefect de Teleorman, funcţie în care a stat alţi doi ani. În cursul vieţii, Colfescu a avut mai multe preocupări, a fost avocat, magistrat, publicist, violonist şi, uneori, interpret de romanțe.

Alexandria lui Colfescu a cunoscut o înflorire spectaculoasă, în doar patru ani, prin realizări de care ne bucurăm și astăzi. Știut în istorie drept unul dintre cei mai eficienţi şi inventivi, edilul-șef a avut destule merite, printre cele mai importante se regăsește acela că a modernizat străzile cu pavele, a adus apă şi a pus bazele a ceea ce numim infrastructură la modul general. Pentru tot ce a realizat, edilul-emblemă s-a ales cu o statuie, găsită în zilele noastre în curtea Catedralei ortodoxe „Sfântul Alexandru” din municipiul reşedinţă de judeţ, cu numele pe o stradă şi pe o şcoală din oraş.

Vremea a trecut și niciunul dintre succesorii lui nu l-a egalat. În afară de mandat, următorii primari nu au terminat altceva și nici nu s-au distins cu lucruri nemaivăzute. Astfel, cei peste 60 de primi edili care au ocupat întâiul scaun din Primăria Alexandria vor rămâne doar cu numele pe tăblia primarilor, iar omul de rând cu regretul că nu se va mai întâlni cu lunile de miere ale administrației conduse de Colfescu. Este vizibil pentru oricine că… de la edilul-emplemă, am ajuns la primarul-problemă.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Consilierul local Ionuţ Neacşu se lăuda în raportul de activitate că… apare în emisiuni TV

Următorul articol

Trei pe-o carte. Cine va conduce Organizaţia PNL Alexandria, după Ică Calotă?

Cele mai recente articole de Actualitate