Monica Vasilescu
Ne-am întrebat ce mai muncesc primarii de comunele teleormănene și am hotărât să mergem în vizită. Dacă pe mulți edili-șefi care au în administrare o întreagă comunitate nu i-am găsit ”acasă” în nenumărate rânduri, exemplificăm aici Primăria Piatra, Primăria Crângu, Primăria Seaca, mare ne-a fost mirarea să identificăm un primar implicat, ordonat și captivant. Este vorba despre primul gospodar al Primăriei Traian, Dana Benone, care pare că face parte dintr-o Românie a normalității, dorită de mulți dintre noi.
Primarul de la Traian este dovada vie că omul sfințește locul. Independent de partidul pe care îl reprezintă – PSD, Dana Benone are o modestie rar întâlnită și spune cu o calmitate ieșită din comun că ocupă întâmplător scaunul de primar. ”Putea fi oricine în locul meu. Oriunde trebuie să depui pasiune”, menționează acesta. Cât despre munca de zi cu zi, Dana Benone nu stă degeaba. Are actualmente în derulare două investiții. Una se referă la modernizarea spațiilor publice de recreere teren sport, care se realizează cu fonduri europene nerambursabile, obținute prin GAL (grup acțiune locală). Costă 37.000 euro și se execută cu precizie pentru a fi gata la 15 septembrie, atunci când are data de finalizare a lucrării.
Primarul are în obiectiv și dispensarul uman, o construcție nouă, în care dorește condiții de activitate la nivel european. Acesta va avea trei cabinete: medicină generală, oftalmologie și stomatologie. Banii provin de la Ministerul Dezvoltării și însumează aproape 6 miliarde. Cu dotarea e o problemă, spune primarul, întrucât medicii, dacă nu găsesc condiții, nu vin. ”Mă gândeam să merg la Ministerul Sănătății, să vorbesc pentru dotare din aparatura pe care o au în plus. Să fie cabinetul dotat că altfel nu vin medicii aici”, a precizat Dana Benone. În plan este și împădurirea a 126 ha de teren, aprobate Ministerul Mediului. Se plantează copaci de natura salcâm, fag, pin. La Traian am găsit una dintre cele mai frumoase primării. Impresionează prin arhitectură, e impozantă și îngrijită. Primăria e făcută în 2011, iar aspectul arhitectural se datorează în mare parte contribuției proprii a primarului.
Dana Benone e primar din 2009 și spune că din punct de vedere economic se descurcă. Crede că orice edil e pus în funcție să se gândească să nu risipească banul și merge pe premisa că ”un leu trebuie neapărat să facă doi”. La cei 1.811 de locuitori pe care îi are comuna, 73 de familii primesc ajutor social, iar primarul consideră că pe aceștia neșansa i-a adus în situația de a cere de pomană statului, dar nu se plânge de ei, din contră, beneficiază de ajutorul lor în tot ce face pentru că toți își respectă zilele prestatoare.
Dacă vorbim despre politică, Ordonanța privind migrația aleșilor este ”sensibilă”, dar necesară numai pentru USL, acolo unde s-a candidat în comun, este de părere primarul. ”Acele entități, consilieri sau primari, nu au posibilitatea legală să-și exprime identitatea. E nevoie de ordonanță, să se stabilească clar, neacceptându-se migrația celorlalți. Așa ar fi normal”.