Carmen Dumitrescu
Cu niște ani în urmă, teleormăneanul Relu Voicu era impresionat de proiectul unor tineri englezi de a transforma niște cabine telefonice în mini-biblioteci. Gândul l-a însoțit mai multă vreme, dar neavând resurse să înceapă ceva, a lăsat totul în stadiu de vis. Apoi viața l-a readus în localitatea natală din Teleorman, Scrioaștea, unde un concurs de împrejurări l-a determinat să revină la visul lui și să ofere copiilor din mediul rural al Teleormanului acces la cărți. N-a avut, în primă fază, prea multe alternative, așa că a decis să-și scoată, pur și simplu, biblioteca personală pe ulița satului și să aștepte copiii la citit.
Proiectul a fost impresionant chiar din această etapă, pentru că ideea era inedită și, mai mult decât atât, ea venea în compensarea unor lacune mari din mediul rural, una dintre ele fiind lipsa bibliotecilor. De aceea, mai mulți oameni buni au pus mână de la mână și au donat proiectului botezat de Relu Voicu „Cu cărțile pe uliță” lucruri necesare educației suplimentare a celor mici: cărți, rechizite, laptop-uri la mâna a doua și tot așa…
Momentul-cheie în evoluția proiectului, însă, l-a constituit acela în care Editura Humanitas a decis să se implice, ajutându-l pe Relu să mute cărțile de pe uliță într-o veritabilă bibliotecă. Tot editura a adus la Scrioaștea mese, scaune, table și alte lucruri necesare înființării unui spațiu dedicat educației suplimentare a copiilor din Scrioaștea. Și, dacă la început, Relu se plângea că numărul copiilor dornici să citească e destul de mic, acum sala amenajată cu pereții acoperiți de cărți cu coperțile atractive pare să atragă elevii ca un miraj.
Acolo ei citesc, învață lucruri noi, au acces la internet și la dispozitive moderne de căutare a informației.