liberinteleorman.ro

Covorul roșu, întins pe șoselele din Teleorman, face „minuni” în combaterea pestei porcine: 1584 porci au fost uciși până acum în județ

9 iulie 2019

La intrarea în câteva localități din Teleorman, participanții la trafic sunt primiți ca la Hollywood: pe covorul roșu. Dar nu în semn de ospitalitate, ci ca metodă considerată eficientă pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane. Totuși, trebuie spus că aceste covoare, impregnate cu dezinfectant, sunt de fapt uscate și nu se dovedesc a fi prea utile în ținerea sub control a virusului. Poate tocmai de aceea, numărul porcilor uciși preventiv în județ a ajuns la 1584.

Totul a început în urmă cu două săptămâni, când autoritățile au dat startul unui adevărat masacru în comuna Pietroșani, localitate învecinată cu unul dintre fondurile de vânătoare din județ unde evoluează pesta. Pentru limitarea efectelor bolii, DSV Teleorman a considerat că o măsură bună ar fi uciderea preventivă a tuturor porcilor din localitate. Ulterior, măsura s-a extins și în alte localități.

Următorul loc din județ în care s-a considerat utilă aplicarea acestei măsuri drastice este localitatea Vânători, de asemenea învecinată cu un fond de vânătoare, iar lucrurile s-au complicat, ajungându-se ca astăzi să vorbim despre exterminarea suinelor în comune precum Năsturelu, Suhaia și Bujoru, Seaca sau Năvodari. În plus, târgurile săptămânale de la Piatra și Smărdioasa au fost anulate.

DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman  sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat.

De asemenea, la intrarea în localitățile afectate de virus, participanții la trafic sunt întâmpinați cu un covor roșu, impregnat cu o substanță care ar trebui să limiteze răspândirea bolii. În realitate, aceste covoare sunt o metodă rudimentară și total ineficientă, iar oamenii spun că au remarcat faptul că acestea ar fi, în permanență, uscate și dau vina pe autorități pentru incapacitatea de a gestiona prin metode moderne o situație atât de gravă pentru sute de oameni.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Anunț Public

Următorul articol

Carmen Dan se întoarce în Teleorman? Ministrul de Interne și-a exprimat dorința de a candida la conducerea organizației județene a PSD

Cele mai recente articole de Actualitate