Bitanu’, primarul naiv ajuns din greşeală în politica de nivel înalt

în Actualitatea politică/Din culisele politice

bitanu

Carmen Dumitrescu

Primarului comunei Suhaia i se spune Bitanu’ din motive bine întemeiate. De asta numele de botez nici nu i-a adus prea multa notorietate, aşa că nici Cristi (aşa cum preferă să fie strigat) şi nici Costel Barbu nu spune mare lucru celor care manifestă un oarecare interes pentru politica judeţeană. Dar despre faptul că Bitanu’ e secretar general al PDL Teleorman ştie toată lumea şi toată lumea aprobă că, pe undeva, o marjă de inteligenţă s-a manifestat în atitudinea primarului de la ţară care avea să ajungă la masa de joc a celor mai importanţi oameni politici din judeţ. Dar talentul de a se “descurca” n-a fost suficient. Naivitatea lui caracteristică l-a adus, se pare, în postura în care – foarte posibil – îşi va pierde scaunul de primar, pe care l-a obţinut cu un procent considerabil pe vremea când a decis să candideze. Pentru că omul e popular. Adică ştie să-şi gestioneze popularitatea, ţinând lumea în raporturi de eternă dependenţă, prin locuri de muncă, servicii plătite şi adeseori atitudini moştenite de la comuniştii care par să-i fi fost dragi în adâncul inimii lui. Adevărul despre Bitanu’ rămâne, însă, acelaşi: primarul de la ţară are instinctul banului şi al puterii, dar n-are şi suficientă inteligenţă pentru a-şi construi drumul prin lume fără oprelişti majore. De aceea, “nu şi-a dat seama” în ziua în care a devenit primar că-şi are partenera de viaţă în subordine, la fel cum nu şi-a dat seama că, pentru a intra în afaceri e nevoie de mai puţină naivitate şi de mult mai multă prudenţă. Agenţia Naţională de Integritate a sesizat această naivitate şi, odată cu ea, şi incompatibilitatea primarului de la Suhaia cu funcţia pe care a câştigat-o cu eforturi supraomeneşti. De fiecare dată când e chestionat cu privire la subiect, Bitanu’ intră în panică. Sună pe la toate instituţiile abilitate, se interesează în legătură cu situaţia şi trece mult timp până când pulsul îi revine la normal. Naivitatea e una dintre cele mai frumoase trăsături omeneşti. Te fereşte de frustrări şi de complexe. Dar, din păcate, nu poţi fi şi politician dacă eşti naiv. Iar evoluţia ulterioară a situaţiei va demonstra dacă Bitanu’ a ajuns în politica de nivel înalt printr-un  accident, printr-o cotizaţie “groasă” la partid sau datorită unei abilităţi înnăscute de a înţelege şi de a manipula oamenii, definită adeseori ca “talent politic”.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Cine se gandea ca prostul prostilor, (intre noi fie vorba, nu stia decat sa joace fotbal), fost coleg de liceu, peste ani si ani va ajunge primar la el in sat! Mai sunt 2 in aceeasi situatie (nu vorbim despre calitati in cazul celor 2): Catalin Raboj – Contesti si Neagu Ionel Delca – Troianul. Sa traiasca fostul Liceu Agricol Alexandria ca a dat o gramada de primari in judet!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*