Băsescu îl acuză pe Dragnea de lipsă de transparenţă în utilizarea banului public

în Actualitate

Traian-Basescu1dragnea

Sumele date primăriilor nu se mai publică în Monitorul Oficial al României şi se impart conform unor criterii stabilite de guvernanţi precum Liviu Nicolae Dragnea, iar asta a atras atenţia preşedintelui ţării. Traian Băsescu a comentat, luni, în cadrul unor declaraţii de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale, felul în care conduc statul cei din fruntea Guvernului.

Redăm fragmente din declaraţia preşedintelui României, Traian Băsescu: ”Mi-am făcut timp să fac o analiză asupra evoluţiilor premergătoare alegerilor. Constat că a fost emis un set de acte normative şi că au fost puse sub control politic o serie de instituţii, iar aceste lucruri pot afecta grav corectitudinea desfăşurării alegerilor. Actele normative la care mă refer sunt: Ordonanţa de Urgenţă nr. 28 din 2013 prin care nu se mai publică în Monitorul Oficial sumele alocate primăriilor, ci se emit ordine ale ministrului Dragnea, care repartizează banii cum vrea domnia sa, iar această lipsă de transparenţă în utilizarea banului public nu face altceva decât să mă îndrepte pre gândul că PSD-ul doreşte să utilizeze banii publici pentru a mitui primarii care să-l susţină pe Victor-Viorel Ponta în alegeri. De asemenea, un alt act normativ care încalcă grav şi Constituţia, dar modifică şi legea cu privire la alegerea preşedintelui României este Ordonanţa de Urgenţă nr. 45 din 2014 prin care se modifică structura Biroului Electoral Central, dar şi structura secţiilor de votare. Acest lucru nu se poate face prin ordonanţă de urgenţă. Şi acest lucru, ca şi ordonanţa anterior menţionată, 28/2013, trebuiau atacate de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională. Din câte ştiu, în 2013 Ciorbea nu era încă Avocat al Poporului, dar Ordonanţa de Urgenţă 45 trebuia atacată. În sfârşit, Ordonanţa de Urgenţă nr.55/2014, cea care a lansat perioada de transferuri la primari şi consilieri este, de asemenea, de natură a afecta procesul electoral. Alte elemente care sunt de natură a afecta corectitudinea procesului electoral sunt: modul de funcţionare a Consiliului Naţional al Audiovizualului unde, de asemenea, reprezentanta domnului prim-ministru, preşedinta CNA-ului, nu are nici în clin, nici în mânecă cu observarea corectă, atentă, a modului cum se defăşoară campania şi activitatea în televiziuni”.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*