Autostrada lui Dragnea – cronica unui obiectiv rămas la stadiul de SF

în Actualitate

Monica Vasilescu

LIVIU-DRAGNEADacă nu promiţi oamenilor, nu are sens campania electorală, iar dacă ei nu te cred, nu-ţi iese planul la votare. Pe aceste criterii se bazează, în mare, strategia pesedistă (şi nu doar), făcută de oameni care au promis, nu au îndeplinit, dar…le-a ieşit. În campania electorală pentru parlamentarele din 2012, pesedeii au făcut o demonstrație de forță politică, dar, în esență, abstractă. În prezența liderilor politici aflați în deplină propagandă pe atunci, Crin Antonescu și Liviu Dragnea, dar și a primarilor localităților teleormănene, s-au semnat documentele începerii studiului de prefezabilitate pentru Autostrada Sudului, o investiție care a făcut obiectul multor discuții. Și atât. Dacă, în 2012, președintele Companiei Naționale de Autostrăzi, Mircea Pop, a semnat cu patos pe actele care atestau demararea studiului de prefezabilitate a obiectivului, acum, la sfârşitul lui 2014, planurile au rămas la nivel de SF. Şi nu ne referim la studiul de fezabilitate, pentru că acesta nu se va mai face, ci la Science-Fiction.

autostradaAutostrada lui Dragnea, Bucureşti-Alexandria-Craiova, care părea cea mai rentabilă dintre toate autostrăzile ce ar urma să fie construite în următorii ani în România, după cum spunea, în campania pentru europarlamentare, Dan Şova, ministrul Transporturilor la acea vreme, s-a scurs pe “Apa Sâmbetei”. Autostrada nu mai apare în documentul-cheie de care depinde accesarea fondurilor europene pentru Transporturi, în perioada 2014-2020, iar Victor Ponta a motivat că între dorinţă şi putinţă este cale lungă. În Master-Planul General de Transport, înspre Alexandria este prevăzut doar un drum expres. În rest, se poate construi o autostradă… din promisiuni.

Un cuvânt de spus în tăierea de pe listă a autostrăzii l-a avut şi parlamentarul Mădălin Voicu, pesedist care a propus economisirea banilor, spunând: “Cred că o autostradă până la Alexandria nu îşi are rostul, mai ales că până la Craiova se va putea ajunge pe autostrada dinspre Piteşti. Alexandria este port? Facem autostradă pentru Tel Drum?”
Pentru Tel Drum sau pentru TELeormăneni, asta ar fi fost mai puţin important, dacă România cu ai săi politicieni făceau parte din lumea normală, acolo unde autostrăzile există de multă vreme. În țara noastră, însă, se fac promisiuni în fiecare campanie electorală, fără vreun corespondent în realitate, se semnează hârtii în prezența liderilor, se inaugurează fâșii de drumuri neterminate, toate acestea pentru a lua ochii celor ce au drept de vot, iar la vremea (ne)realizărilor, vina pentru eșec aparține mai mereu opozanților politici sau situației economice dificile prin care trece țara.

1 Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*