liberinteleorman.ro

Atelier de arheologie experimentală, la Muzeu – „Omul preistoric și lumea animalelor”

7 decembrie 2023

Muzeul Județean Teleorman, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Teleorman, organizează vineri, 8 decembrie 2023, ora 11.00, atelierul de arheologie experimentală – „Omul preistoric și lumea animalelor”.

         La manifestare vor participa elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” Alexandria, coordonați de doamna profesoară Loredana Chircu.

       Atelierul de arheologie experimentală urmărește aprofundarea cunoștințelor elevilor despre preistorie prin alte mijloace decât cele clasice.

          În prima parte a activității, copiilor le va fi pusă o prezentare Power Point în care le va fi prezentată lumea preistorică. Vor cunoaște astfel mediul geografic existent atunci, total diferit de cel de astăzi, clima, plantele și animale de climă rece (mamutul, rinocerul lânos, renul) sau caldă (cerbul, mistrețul, bourul). Le va fi explicată relația om-animal sălbatic și mai apoi om-animal domestic. Le vor fi prezentate direct și fosile de bour, bizon, cerb din colecția Muzeului Județean Teleorman.Vor fi familiarizați cu materiile prime folosite de oamenii din preistorie: silexul, oasele de animale domestice, cornul, materii vegetale sau lemnul. Le vor fi prezentate direct și artefacte din os (străpungătoare), corn (săpăligi) și silex (cuțite, răzuitoare, vârfuri de săgeată) din colecția Muzeului Județean Teleorman.

          La sfârșitul prezentării Power Point, copiilor li se va explica relația supranaturală care a luat naștere în preistorie între oameni și animale, nașterea acelei lumi imaginare în care animalele protejau oamenii, erau înrudite cu aceștia și mai târziu au devenit zeități. Le vor fi prezentate imagini cu statuete antropomorfe și zoomorfe, multe descoperite de arheologi pe teritoriul județului Teleorman și aflate în colecția Muzeului Județean Teleorman.

           În a doua parte a activității, elevii vor folosi spatule din lemn cu ajutorul cărora vor modela din pastă modelatoare și vor decora statuete antropomorfe și zoomorfe, asemănătoare celor din colecția muzeului, respectând tehnologia preistorică. La sfârșit le vor decora cu motive liniare și punctiforme folosind așchii și lamele de silex pentru a semăna cu cele originale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Premianții concursului județean Copiii noștri talentați

Următorul articol

A scăzut numărul furturilor de animale în Teleorman – Recomandările Poliției

Cele mai recente articole de Actual