Aniversarea Alexandriei s-a încheiat emoționant! Elita folclorului teleormănean s-a reunit pentru prima dată în fața publicului de acasă

în Cultură

Monica Vasilescu

IMG_0415IMG_0435

Unele voci nu exprimă numai frumosul muzical sau portul scenic, ci și sufletul locului cu care se identifică. Și chiar dacă ne-am obișnuit să spunem că nimeni nu este profet în țara lui, realitățile din teren arată că reuşitele unor proroci sunt recunoscute de cei în mijlocul cărora s-au născut şi format. Cu eforturi din mai multe părți, la Alexandria, străduințele autorităților locale de a reuni, în premieră, interpreții de muzică populară care își au obârșia în Teleorman și-au găsit ecoul aşteptat, astfel încât publicul a avut parte de o serată folclorică de excepție la aniversarea orașului.

Locuitorii Alexandriei și oaspeții capitalei de județ s-au bucurat de o îmbinare de stiluri și porturi populare din vetrele folclorice ale Teleormanului, după ani întregi în care nume de rezonanță au lipsit de pe scena ”de acasă”. Ideea de a organiza o seară teleormăneană i-a aparținut lui Eugen Delcea, șef serviciu în cadrul aparatului de specialitate al primarului. Acesta a purtat discuții cu toate numele identificate cu zona, dar nu toți interpreții au putut răspunde pozitiv invitației, fiindcă unii dintre ei locuiesc departe de țară în prezent. Ceilalți, în schimb, și-au manifestat o bucurie imensă de a participa la aniversarea municipiului, la care nu i-a chemat nimeni ani la rând, punându-și dorul de a cânta pentru publicul lor mai presus de recompense financiare.

Pe sufletul celor care iubesc muzica populară din Teleorman au fost nume precum Gelu Voicu, artist care a fost și moderatorul evenimentului, Ileana Constantinescu, Ion Lăceanu, Florin Ologeanu, Silvana Rîciu, Virginica Neagu, Ilie Roșu, Anuța Arghiroi, Viorica Mira, Nicușor Iordan, Daniel Turică, Florin Pîrlan, Alin Trocan, Gheorghe Gheorghe, cărora li s-a alăturat muzical Orchestra ”Virtuozii Valahi”, dirijată de Nicu Crețu.

Un moment care a impresionat și, totodată, a marcat două premiere, i-a aparținut interpretului Florin Vasilică și Grupului Teleormanul. Fiul regretatului Liviu Vasilică a cântat pentru prima dată pe scena de la Alexandria și i-a avut alături pe copiii de la Ansamblul ”Mugurași de Teleorman”, care mențin actual pasul tradiţional de dans teleormănean, pregătiți de sora și de mama sa, Livia și Florina Vasilică. Emoțiile nu au fost doar de partea publicului, ci și dinspre artist, care s-a declarat mișcat de modul frumos în care a fost primit. ”Sunteți minunați cu toții. De aceea nu am plecat de aici. Și tata mi-a spus că nu poți reprezenta o zonă, nu poți fi teleormănean sau alexăndrean, dacă te dezici de zona ta. Mă bucur să fiu, după 12 ani, în fața dumneavoastră. Meritați toată recunoștința noastră, a celor care facem totul pentru ca Teleormanul să fie reprezentat”, le-a spus Florin Vasilică celor care l-au primit cu entuziasm, cerându-i singurul bis al serii. Acesta a rugat oamenii să-și îndrepte, pentru câteva clipe, privirea către statuia lui Liviu Vasilică, cel mai mare interpret de muzică populară pe care l-a dat Teleormanul, care a privit toată desfășurarea de momente emoționante din fața Palatului Administrativ, acolo unde se află sculptat trupul său.

IMG_0430

Serata teleormăneană s-a încheiat cu o altă emblemă a județului care și-a dăruit sufletul pe scenă. Floarea Calotă și-a cântat dorul cu patimă, iar publicul a fost pur și simplu magnetizat de glasul ei. La final, toți cei care au contribuit la seara teleormăneană s-au alăturat pe scenă, cântând într-un glas ”Constantine, Constantine”, în bubuituri de artificii, încheindu-se, astfel, o seară unică în istoria județului, pe care nu o vom reîntâlni curând, pentru că la Alexandria minunile durează puțin, iar momentele emoționante sunt fenomene rare și surprinzătoare.

IMG_0469

1 Comment

  1. Doamna Monica vad ca sunteti emotionata de ceea ce s-a intamplat aseara, aveti si de ce, dar nu stiti ce s-a intamplat in culise, cati nervi, cate orgolii, cat epateaza Gelu Voicu, astfel incat si Floarea Calota sa para neinsemnata in fata lui, pacat!!!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*