Sunt ales, dar mă (t)ratez – Va “înflori” Adrian în consiliul județean?

în Actualitatea politică

ales florescuCarmen Dumitrescu

Unora le place jazz-ul. Altora banii. Şi prea multora… politica. Intrarea în politică, onorabilă prin esenţa ei, nu presupune însă numai statut social şi beneficii materiale, ci şi dorinţa genuină de a oferi ceva comunităţii care îţi acordă, prin vot, încrederea ei. De aceea, odată ajuns într-un for decizional, cel avid de recunoaştere capătă şi un rol social important. Pe care ar trebui, cel puţin teoretic, să şi-l respecte. Prin declaraţii, ţinută, vestimentaţie şi acţiuni. Ei bine, la noi în Teleorman, nu e cazul. Despre cei mai mulţi dintre consilierii locali şi judeţeni nu ştim mai nimic. Nici cum se numesc, nici cum arată şi, cu atât mai puţin, de ce ridică mâna atunci când o ridică. Ziarul Liber în Teleorman şi-a propus să remedieze acest lucru. Astfel că în rubrica “Sunt ales… dar mă (t)ratez” vom afla cu toţii care ne sunt consilierii judeţeni şi ce realizări notabile au reuşit să bifeze în timpul mandatului lor. Astfel încât să începem să ştampilăm buletinul de vot în cunoştinţă de cauză.

Adrian Florescu este unul dintre foarte puținii politicieni cu ștaif din Teleorman. Asta dacă mai este cineva pe aceste meleaguri care apreciază eleganța și bunul simț. Altfel, Florescu este un politician ca toți ceilalți, care a căutat întotdeauna să-și maximizeze profitul, poziționându-se totuși iremediabil pe Dreapta. De când a părăsit statutul de deputat, lui Adrian Florescu i s-au cam liniștit apele. În sensul că recompense prea mari n-a mai obținut din sfera politicii, așa că a stat pe bară, așteptând un moment favorabil pentru a reveni în scenă, dar nu oricum, ci într-un fel onorabil. Așa că și-a făcut treaba pe la PMP cu discreție, încercând să nu deranjeze pe nimeni, dar nici să iasă în evidență prin declarații pripite. Iar recompensa n-a întârziat să apară: un fotoliu de consilier județean. E greu de spus la momentul acesta cât de bine îl coafează pe Florescu noua poziție publică, pentru că, la fel ca și alții de felul lui, părea să aibă aspirații mai înalte. Dar având în vedere că începuse să se cam ofilească după pierderea deputăției, am putea anticipa o înflorire a personajului politic, hrănită de postura nou câștigată. Poate că acesta va fi punctul de început al unei noi etape din evoluția politică a lui Florescu, despre care se zvonește că ar intenționa să încerce niște parlamentare sau poate că va rămâne în această postură până va simți că e rost de vreo alianță mai bună, de natură să-i aducă niște beneficii. Sau poate e doar un șir de circumstanțe la mijloc, peste care va trece lejer, ridicând mâna în mod absent, ca toți ceilalți colegi ai săi. Totuși, încercând să lăsăm la o parte aspectele negative, trebuie să remarcăm faptul că revenirea în scenă a unor personaje precum Bădulescu și Florescu este, pentru noi, de bun augur. Simplul motiv că mai vedem și noi prin forurile decizionale persoane îmbrăcate în costum, nu în trening sau tricou cu mesaj inspirațional, ne face să credem în faptul că politica încă n-a devenit cloaca supremă. Și că pentru a te afirma în acest domeniu, e încă necesar să știi să porți o cravată și să ai abilitatea de a susține un discurs de la început până la sfârșit fără să folosești de trei ori decât” între patru cacofonii. E greu de spus, totuși, dacă Florescu va schimba ceva în felul în care se administrează resursele județului, căci el e de un calm care l-ar putea scoate și pe Ghandi din sărite. Și lui nu-i place mahalaua. Așa că ne așteptăm să înflorească… cu mâna pe sus. Doar are experiența Parlamentului și știe cum funcționează unanimitatea…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*