Anatomia lui Trei… trandafiri

în O poziție în Teleorman

Monica Vasilescu

o pozitie in teleormanOmul a simţit întotdeauna nevoia de a-şi exprima liber toate trăirile, gândurile, credinţele, prin orice formă, fie ea muzică, pictură sau scris. Libertatea de exprimare pălește, însă, în faţa unor voci dominante, cum ar fi cele de partid. Este trist să vezi tineri cu voința de a-și depăși condiția, și chiar cu pregătirea necesară unii dintre ei, dar fără pic de corectitudine, moralitate sau dorință de normalitate în societate. Asta pentru că, în timp, s-au inversat criteriile de selecție și promovare, iar acum un politician urcă în carieră cu atât mai sus cu cât este mai lepră, mai penal, mai netot.

Iliescu și toți cei care au mânuit secerea și ciocanul pot trece fără probleme în uitare, că au pe cine să pună să folosească aceste două unelte pe mai departe. Urmașii granzilor din PSD mențin cu strictețe metodele de strângere în lanț a tuturor, spre propășirea unora. Iar când văd că planurile le sunt încurcate, când cineva își bagă subtil coada, fac tot ce este posibil, uneori, merg până la imposibil, pentru a pune capăt curiozității de orice fel. Ce fac unii pesediști care au condus Teleormanul ani în sir (direct sau prin interpuși) când sunt luați la puricat? Sună, se interesează cine este ”personajul”, ce face și, mai ales, ce vrea, pentru că sigur trebuie să vrea ceva, doar nu luptă pentru drepturi fundamntale murind de foame. Apoi, trec la opresiune, fiindcă pentru ei nu există libertatea presei sau dreptul la informație al cetățeanului, ci doar ziare care ilustrează riguros politica partidului.

Nu ar fi scandalos dacă protagoniștii s-ar prezenta drept golanii de la colț de stradă. Dar când oameni mari – personificarea Puterii – amenință, jignesc sau, mai grav, trec la forme de mituire și șantaj, atunci lucrurile sunt grave și merită disecate. Faptă cu faptă. Deoarece vrem ca acești mici la nivel uman și mari în statul român să verifice întotdeuna dacă au creierul conectat înainte de a-și da drumul la gură, vrem să nu mai facă averi din banii poporului, să nu mai ocupe funcții cu răspundere publică date pe tavă, nemeritat.

Scoatem pixul la ei și nu-i lăsăm să se perpetueze precum se întâmplă într-unul dintre cele mai urmărite filme americane – Anatomia lui Grey – acolo unde, după ce se schimbă distribuția, apar alte generații de doctori.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*