Adrian Gâdea numește „nereguli” atrocitățile de la DGASPC Teleorman

în Actualitate/Actualitatea politică/Administratie

Adrian Gâdea numește „nereguli” atrocitățile de la DGASPC Teleorman. Președintele Consiliului Județean Teleorman știa de abururile groaznice din centrele de copii aflate în subordinea instituției și spune că a sesizat autoritățile abilitate. El a schimbat la un moment dat conducerea DGASPC Teleorman după ce s-a aflat că unul dintre educatori abuza sexual copiii, însă Florinel Dragomirescu, actualul director, a rămas în funcție pentru că nu se găsește înlocuitor.

„Am schimbat conducerea de la acea vreme și s-au dispus toate măsurile necesare, comisie de cercetare și sesizarea organelor competente. Și astăzi acea persoană nu mai este angajată la centru și este trimisă în judecată urmând ca instanța să stabilească gradul de vinovăție. Vreau să vă spun că, din păcate, nu au fost singurele probleme și nu au fost singurele informații pe care le-am primit cu anumite nereguli care s-au întâmplat în aceste centre. Au mai fost și alte persoane care au fost cercetate din punct de vedere disciplinar, administrativ și care și-au părăsit locul de muncă. Toate aceste informații pe care le-am primit în urma discuțiilor pe care le-am avut cu angajații sau cu conducerea instituției, fie ne-am adresat comisiei de disciplină, fie organelor competente. Și astăzi mai sunt câteva plângeri făcute la organele de urmărire penală fiind anchete în derulare și pentru alte fapte care s-au întâmplat acolo și care indică suspiciuni de natură penală. Asemenea fapte nu pot fi ascunse, trebuie verificate de îndată. Fostul director general și directorii adjuncți au fost destituiți de mine tot ca urmare a unor nereguli care s-au constatat acolo. Nu am tolerat și nu tolerez. Nu sunt permise asemenea fapte când vorbim de copii sau de persoane vârstnice”, a spus Adrian Gâdea, la Realitatea PLUS.

Referitor la actualul director al DGASPC Teleorman, de la care presa nu poate afla prea multe lucruri având în vedere că răspunde la solicitări greu sau deloc, Adrian Gâdea a spus că va avea o discuție cu el. „Au fost scoase posturi la concurs și nu s-a reușit a fi ocupate aceste posturi. Postul de director la DGASPC a fost scos la concurs de 3 ori și nu s-a ocupat. Are salariul 10.000 lei în mână”, a spus Adrian Gâdea.

Copiii sunt bătuți cu umerașul

Avertizorul de integritate Noni Iordache atrage atenția că abuzurile continuă în instituția care ar trebui să protejeze copiii fără părinți. „Au spus copiii că se pleacă fără anchetă socială, că sunt bătuți cu umerașul, cu tocătorul de bucătărie. Doi copii au fost amenințați cu plângere penală pentru că au sunat la telefonul copilului. Minorele părăsesc centrele. Mihaela Paraschiv (n.r.: șefa centrului din Roșiorii de Vede) s-a dus personal la iubitul unei minore să o ia și să o aducă în centru, fără anchetă socială, că o dă afară directorul dacă află. În decembrie 2022 a lipsit din centru o tânără însărcinată în 3 luni. Au loc avorturi clandestine. În ziua de Paște o minoră a fost bătută de educatoare. Nimeni nu a dus-o la poliție să facă plângere”, a spus Noni Iordache.

După ce au ieșit la iveală informații alarmante cu privire la abuzurile grave care s-au petrecut în centrele de plasament din județul Teleorman, copii care au suferit agresiuni sexuale și verbale, precum și bătăi, autoritățile vorbesc despre controale, nu și despre consecințele acestor traume care vor rămâne pe viață. Nimeni nu pare să se ocupe de terapia acestor copii și să înțeleagă că este esențial ca aceștia să beneficieze de consiliere psihologică pentru a putea depăși traumele și a-și construi o viață normală. Traumele suferite în copilărie pot avea repercusiuni grave asupra dezvoltării lor emoționale și sociale, iar absența unui sprijin adecvat poate agrava aceste probleme, potrivit specialiștilor.

Acești copii au nevoie de sprijin și consiliere pentru a depăși momentele traumatizante. Au nevoie o vorbă bună, de o îmbrățișare părintească, de afecțiune și de încredere, lucruri pe care nu le-au primit de la cei care le-au dat viața.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*