Ziua Internațională a Teatrului, marcată în Teleorman

în Cultură

Biblioteca Județeană „Marin Preda” Teleorman, instituție subordonată Consiliului Județean Teleorman, sărbătorește, joi, 24 martie 2022, începând cu ora 12.00, la Sala de lectură, Ziua Internațională a Teatrului, zi marcată anual pe 27 martie.

Această zi a fost inițiată în anul 1961 de către ITI (Institutul Internațional de Teatru, Paris) și se sărbătorește anual din 1962, când a fost redactat primul mesaj al evenimentului, de către Jean Cocteau. De atunci, în fiecare an, o personalitate importantă a lumii este invitată să compună acest mesaj.

Peter Sellars, regizor de teatru și operă, director de festival,  a scris mesajul din acest an:

Pe măsură ce lumea atârnă, în fiecare oră şi în fiecare minut, de un flux continuu de ştiri, v-aş invita pe toţi creatorii să păşim în propria noastră privire, în propria noastră realitate şi în propria noastră perspectivă asupra timpului şi schimbării epice, a conştientizării epice, a reflecţiei şi viziunii epice. Trăim într-o perioadă epică a istoriei umane, iar schimbările profunde şi masive pe care le experimentăm în relaţiile fiinţelor umane cu ele în ele, în relaţiile între ele, precum şi în relaţiile cu lumi non-umane tind să depăşească capacitatea noastră de a înţelege, articula şi exprima.

În opinia sa, este timpul pentru o profundă împrospătare a minţilor, a simţurilor, a imaginaţiilor, a istoriilor şi a viitorului. E o lucrare care nu poate fi făcută în izolare de către oameni care lucrează de unii singuri. E o lucrare care trebuie făcută împreună. Teatrul ne invită să facem asta împreună, evidenţiază Sellars.

În întâmpinarea evenimentului, biblioteca  propune expoziția de carte Călătorie prin lumea Teatrului.

Trupa Alter Ego a Liceului Tehnologic nr. 1 Alexandria, sub coordonarea profesorilor: Luminița Vilae, Liliana Răducu, Violeta Ștefan, Cristina Puiu, va prezenta un fragment din piesa de teatru Almost de John Caliani

Trupa Punga cu pungi a Liceului Tehnologic Anghel Saligny Roșiorii de Vede,  coordonați de profesor Eugenia Staicu, va prezenta piesa de teatru Conu Leonida față cu reacțiunea de Ion Luca Caragiale.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*