Monica Vasilescu
Alexandria a fost, vreme de trei zile, în petrecere. Imediat după festivalul de teatru care a însufleţit oraşul, au debutat zilele municipiului, mult mai dinamice şi pline de “ingrediente” fel de fel. Pe lângă concursuri şi premii, care l-au adus la Alexandria pe Ilie Năstase, alexăndrenii au fost prinşi în activităţi precum: arc peste timp – amintiri despre ansamblul Alunelul, muzică de promenadă, parada portului popular, procesiune religioasă, expoziţie de maşini de epocă, parada sportivilor legitimaţi la cluburile alexandrene, spectacol de lasere etc. Produse de artizanat, comercianţi de alimente, tiribombe, toate într-o notă de serbare “aerisită” şi fum de mici şi damf de bere.
Vineri a avut loc prima seară de spectacol şi a fost rezervată folclorului. Pe scenă au urcat nume cunoscute ale muzicii populare din România, precum: Maria Luga, Niculina Stoican, Ion Ghiţulescu, Victoriţa Lăcătuşu, dar şi Ansamblul Burnasul din Alexandria. Pe lângă problemele legate de sonorizare, cei care trăiesc din gloria trecutului avută lângă Liviu Vasilică s-au confruntat şi cu ignorarea publicului, care s-a rărit când a văzut sincopele existente.
Sâmbăta a început cu şedinţa festivă a Consiliul local Alexandria, oficiată la Universitatea Valahia, la care au luat parte doar consilierii locali ai puterii. În cadrul evenimentului a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Alexandria, cuvenit anul acesta arbitrului Cristina Babadac şi stomatologului Ionel Andrei. Imediat după aceasta s-a desfăşurat premierea elevilor şi a profesorilor cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile şcolare naţionale şi internaţionale.
Seara, pe platoul Casei de Cultură s-au adunat tot felul de persoane, din Alexandria şi din comunele limitrofe, pentru a sărbători alături de artiştii veniţi să-i încânte. Pe scenă a urcat, pentru prima dată în capitala Teleormanului, cântăreţul de muzică uşoară Ion Popa, care a fost primit cu drag de către public. Acesta a fost urmat de Trupa Karma, tineri care au animat atmosfera pe ritm de rock. După Rubi şi DJ Sava & Raluk, în faţa oamenilor s-a arătat Connect-R. Nici în a doua seară de spectacole nu au lipsit problemele de ordin tehnic, iar pe lângă acestea, au mai apărut unele legate de modul în care au fost moderate momentele. Prezentatorii evenimentului, Andreea Borţun şi Alexandru Ion, i-au lăsat pe spectatori clipe în şir cu privirea la scenă tot aşteptând să vadă pe cineva în faţa ochilor ori să audă ceva. Au fost minute bune în care cei prezenţi au avut timp să se plictisească, fiindcă nimeni nu-i anima în timpul mort în care artiştii se aranjau din punct de vedere tehnic. Şirul necazurilor a continuat până spre final, atunci când prezentatoarei i s-a făcut rău şi a lipsit de la program. Pe la colţuri se spune că cei doi nu prea sunt obişnuiţi să gestioneze evenimente cu amploare şi, chiar dacă la teatru totul a mers ca pe roate, într-un cadru diferit, lucrurile au degenerat. Aşa se întâmplă când, “din lipsă de buget”, extragi din joben oameni de-ai casei, mai puţin tăbăciţi în a ţine vii mase întregi de privitori.
Duminică a fost mai frumos. În faţa mulţimii s-a prezentat, pregătit şi entuziast, Octavian Broşteanu, interpretul din Alexandria care, la doar 15 ani, dă clasă multor cântăreţi consacraţi prin diverse feluri, mai puţin prin talent şi comportament scenic. Au urmat apoi membrii trupei Paraziţii, care au făcut să tresalte doar o parte a publicului, apreciaţi de către Cheloo, într-o manieră definitivă, ca fiind nişte “tâmpiţi”. Seara s-a încheiat magistral, cu recitalul celor de la Pasărea Rock. Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Mircea Baniciu, în tandem, i-au răscolit pe cei care suspină după clipele trecutului, cu piese precum: “Vremuri”, “Hei, tramvai”, “Vara la ţară”. Nelipsitul foc de artificii, ce încântă de fiecare dată cu preţul sutelor de milioane, a încununat serile de petrecere şi a marcat momentul în care Alexandria a împlinit 180 de ani de la atestarea documentară.