Ziarul Liber în Teleorman a celebrat libertatea de exprimare la 5 ani de existență!

în Cultură
Echipa Liber în Teleorman: Monica Vasilescu și Carmen Dumitrescu

Carmen Dumitrescu

Așa cum am spus de fiecare dată, ziarul Liber în Teleorman e mai mult decât o publicație. E o atitudine. Fără a avea pretenția că suntem cei mai buni jurnaliști, avem însă dreptul de a ne considera oameni ai cuvântului scris, devotați ideii de libertate în exprimare și atitudine. Și, chiar dacă, la momentul în care am pornit la drum nu credeam că proiectul e unul de lungă durată, iată că au trecut aproape 5 ani de la înființare și Liber în Teleorman e încă aici!

Pentru a celebra faptul că încă existăm, dar și valorile pe care le promovăm (libertatea în cuget și comportament), am organizat pentru cei care ne citesc și ne sunt alături o nouă ediție a Seratelor Libere. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 decembrie, la Restaurantul Onix din Alexandria, oameni din tot județul, dar și din afara lui, fiind din nou lângă noi, pentru a ne susține, așa cum o fac de ani întregi. Căci oamenii pe care noi îi avem „în spate” sunteți dumneavoastră, cititorii!

Maria Dudău, elevă a Școlii Populare de Arte

Ca de obicei, am invitat la Serata Liberă copii talentați, precum Maria Dudău, elevă a Liceului Pedagogic din Alexandria și a Școlii Populare de Arte, care a interpretat excepțional piese din repertoriul popular autohton, dar și Mihaela Ulmeanu, elevă a Școlii „Mihai Viteazul” din Alexandria și a Școlii Populare de Arte, care ne-a colindat și ne-a încântat cu cântecele alese special pentru evenimentul nostru.

Așa cum o face de obicei, încă de la înființarea Ziarului Liber în Teleorman, interpretul Ion Popa, cunoscut și iubit pentru felul în care impresionează auditoriul cu vocea lui specială, ne-a fost din nou alături și a oferit tuturor celor prezenți un recital greu de uitat.

 

 

Ion Popa

La finalul recitalului, Ion Popa a vorbit și despre ziarul nostru, de care se simte cu adevărat legat: „Eu sunt oltean, dar se pare că în seara asta, la Teleorman, aveți teleormăneni adevărați. Haideți să strângem rândurile și să fim din ce în ce mai mulți, căci așa se cuvine să fie într-o societate dreaptă și curată!”

Lângă noi a fost și campionul mondial la lupte greco-romane, Attila Szabo, un om de care ne leagă o întreagă istorie a inspirației, căci Attila, deși nu este teleormănean, a făcut pentru Teleorman mai mult decât majoritatea teleormănenilor: a pus județul pe harta performanței în sport. Culmea, el nu a fost invitat în acest an la Gala Sportului Teleormănean, deși județul nu are foarte mulți campioni mondiali. Noi ne-am dorit, însă, să îl avem alături și să-i spunem și în cadrul evenimentului nostru cât de importantă e prietenia lui pentru noi.

Attila Szabo, campion mondial la lupte greco-romane

La rândul său, Attila ne-a încurajat și a vorbit despre principiile care îl motivează în lupta lui: „N-am fost invitat la Gala Sportului Teleormănean, pentru că, probabil, Teleormanul are prea mulți campioni mondiali și nu mai era nevoie și de mine. Sau, poate am fluierat în biserică și eu n-am știut că nu e voie. Dar sunt invitat la prietenele mele. Sunt mândru, le iubesc. Îmi pare rău să spun că de multe ori nu am curajul lor, cu toate că nu mă simt un laș, dar ăsta e adevărul. Ziarul acestor două fete nu a ezitat să îmi menționeze performanțele. Ele nu sunt ușoare, e o muncă titanică, dar orice performanță e ca urcarea Everestului. Sunt convins că voi mai apărea în ziarul acesta și nu o dată, ci de mai multe ori!”

 

Ioana Avădanei, director al Centrului pentru Jurnalism Independent

Ne-a bucurat foarte mult și prezența unor prieteni din București, care și-au dorit să ne fie aproape și o amintim aici pe Ioana Avădanei, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, dar și pe dragii noștri Cătălin Teniță și Marian Rădună, efortul lor de a fi lângă noi fiind cu totul și cu totul impresionant.

Dincolo de a celebra cei aproape 5 ani de libertate de exprimare în Teleorman, Serata a pus la dispoziția publicului și ziarul tipărit, care va putea fi găsit lunar în județ, începând de acum, noi considerând că este necesar ca informația să ajungă și la publicul care nu are acces la mediul online. Le mulțumim, și pe această cale, oamenilor care ne-au fost alături la eveniment, dar și celor care nu au reușit, din variate motive, să ajungă. Toți ne dau motive bune să continuăm această luptă și să facem în așa fel încât să oferim Teleormanului și o presă critică. Până la urmă, cea mai înaltă formă de iubire e adevărul. Și noi asta ne-am propus să oferim acestui județ. Până la următoarea Serată Liberă, echipa Liber în Teleorman (Monica Vasilescu și Carmen Dumitrescu) vă urează să rămâneți liberi. Oriunde ați fi!

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*