Zece ani fără Liviu Vasilică

în Actualitate/Diverse/Utile

Monica Vasilescu

Liviu-Vasilica

”Pentru mine folclorul e dambla, nu pasiune. Damblaua, zicem noi, e o iubire acaparatoare, care la un moment dat pare să iasă din sfera explicabilului”, Liviu Vasilică.

În urmă cu zece ani, în ziua de 19 octombrie, cel mai mare interpret de muzică populară pe care l-a dat Teleormanul, Liviu Vasilică, pleca dintre pământeni, la numai 54 de ani. Om deosebit, având calități alese, atitudini și aptitudini de invidiat, marele folclorist a lăsat în urma sa un nume de rezonanță, cântece consacrate, o moștenire artistică greu de egalat. Plecat mult prea devreme dintre oameni, Liviu al Teleormanului a adus ineditul în muzica populară românească. Cu toate că avea profesia de medic pediatru, pasiunea pentru tradiție și talentul l-au făcut să fie un desăvârșit culegător de folclor, devenind în cursul timpului mentor al unor generații de interpreți. Pe lângă muzică, acesta era preocupat și de costumul popular autentic teleormănean, realizând, în numai câțiva ani, o bogată colecție.

În puține cuvinte, Liviu Vasilică a fost un artist complet, ce a reprezentat zona din care provine cu dăruire și pricepere, remarcându-se prin multilateralitatea preocupărilor, printr-un stil unic al interpretării, fiind apreciat la nivelul întregii țări și mai mult de atât.

Ar fi mândru de cel care nu lasă uitării cântece precum: ”Aș muri, dar nu acuma”, ”Mărine, la nunta ta”, ”Fir-ai să fii tu de murg” sau ”Hai, hai cu trăsioara”, fiul său Florin Vasilică. Feciorul său păstrează originalitatea repertoriului și a modului de interpretare, respectând și tradiția grupului de soliști de muzică populară în stilul instituit de reputatul artist. Florin a început anul acesta un turneu de comemorare a tatălui său și organizează un concert de mare întindere ”In memoriam – Liviu Vasilică”.

Nici fiica sa, Livia Vasilică, nu stă departe de folclor și, împreună cu mama sa, Florina Vasilică, au înființat Asociaţia Cultural-Artistică „Liviu Vasilică”, prin care mențin actual pasul tradiţional de dans teleormănean.

Cu zile grele și dor intens, s-au dus zece ani de la dispariția lui Liviu Vasilică, iar cei rămași în urma sa duc mai departe stindardul, îndeplinind promisiunea de a nu renunța la tradiție și folclor, iar de acolo de sus, în mod sigur, acesta îi privește cu mulțumire.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*