Voluntarii care schimbă lumea – Un om din Siliștea Gumești vrea să reconstruiască locuința lui Marin Preda și să salveze memoria celui mai mare scriitor român

în Cultură

Carmen Dumitrescu

Povestea casei memoriale a lui Marin Preda, ajunsă ruină pe fondul nepăsării generale din județ și din afara lui ar trebui să ne bântuie în fiecare secundă. Căci nu toate județele se pot mândri cu astfel de valori ale literaturii și, totuși, cele mai multe, știu să păstreze neatinsă memoria celor care au dat spiritul românesc partea lui de frumusețe și autenticitate. Din păcate, noi ne amintim de cel mai mare scriitor român doar atunci când e convenabil sau mai avem de bifat vreun festival de literatură. Și cum autoritățile își cam văd de treabă în birourile lor, singura speranță de a salva memoria lui Marin Preda rămâne la oamenii de bine, dispuși să se sacrifice voluntar pentru cauze mai mari decât ei. Și un astfel de om este Dorel Petrescu din comuna Siliștea Gumești, un împătimit al scrierilor lui Marin Preda și singurul care și-a asumat responsabilitatea păstrării câtorva elemente de istorie culturală ale acestui județ sărac, mai ales spiritual. Ei bine, pentru că se ocupă de o vreme de așa-zisul Centru Memorial “Marin Preda ”, Dorel Petrescu s-a gândit că totuși se mai poate face ceva pentru salvarea memoriei celui mai mare scriitor roman. Astfel, împreună cu un tânăr din comună, a realizat o machetă care reface atmosfera din romanul Moromeții, o machetă pe care o arată cu mândrie tuturor celor care vor să o vadă.

Însă, el nu s-a oprit aici. Acum, omul visează că în anii ce vor veni, va putea reconstrui povestea Moromeților și casa marelui scriitor Marin Preda: “Am o machetă și mi-am propus că, având destul teren acolo, în curtea școlii, unde e Centrul Memorial, să refacem acolo fierăria lui Iocan, în mărime autentică și dotată cu toate cele proprii unei fierării, să reconstruim casa în care s-a născut scriitorul, așa cum arăta ea și încă o casă, una dintre casele mai înstărite decât a lui Ilie Moromete din sat. Să zicem a lui Aristide Rădulescu… Și vrem să facem un complex muzeal. Practic, vrem să transpunem macheta pe care o avem în realitate. Doar că ce se vede pe machetă nu va putea fi reprodus exact, pentru că visavi de una dintre case va fi Fierăria lui Iocan. Avem niște materiale din niște demolări pe care le putem folosi și, de asemenea, sper să putem obține niște sponsorizări în acest sens.”

Ideea ni s-a părut extraordinară, motiv pentru care în următoarele luni, vom iniția o campanie de sponsorizare pentru refacerea casei lui Marin Preda și a atmosferei din romanul Moromeții, pentru că avem convingerea că județul acesta nu și-a uitat valorile și are capacitatea de a contribui la rezolvarea unei drame a locului: ștergerea memoriei unor mari oameni care s-au născut și au scris despre locurile acestea. Iar inițiativele de acest fel, care sunt impresionante, nu trebuie să rămână fără ecou, astfel încât ne dorim ca planul lui Dorel Petrescu să devină realitate, cu sprijinul fiecăruia dintre noi. La momentul potrivit, vom reveni cu detalii legate de felul în care putem contribui și noi la punerea unei cărămizi în memoria celui mai mare scriitor român și a uneia dintre valorile uriașe ale Teleormanului.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*