Un nou contract dubios între Tel Drum și Consiliul Județean Teleorman: valoarea de licitație a lucrării a fost mărită cu aproape 6 milioane de lei prin… votul consilierilor

în Actualitatea politică/Bani europeni/Dezvăluiri

Teldrum a bifat un nou proiect de lucrări publice în județul Teleorman. Informația nu mai surprinde, probabil, pe nimeni, în contextul în care această legătură ombilicală dintre compania cea mai controversată din țară și forul decizional județean nu mai este contestată și nici negată de vreo autoritate responsabilă. Cu toate acestea, modul în care se stabilesc și se încheie aceste contracte rămâne o nebuloasă pentru toată lumea, inclusiv pentru procurori, care par să nu sesizeze că „abonamentul” Teldrum la banii statului este unul falsificat. Zilele acestea, de exemplu, o nouă procedură dubioasă se întâmplă la Consiliul Județean Teleorman.

Drumul Județean 612 Botoroaga – Frăsinet va fi supus unui proces de modernizare. Mai precis, 12 kilometri din acest drum vor intra în fișa postului Teldrum, pe banii noștri. Dar cu asta ne-am resemnat deja. Problema e alta: valoarea inițială de achiziție a lucrărilor în Sistemul Electronic de Achiziții Publice era de 17.783.196 lei. După câștigarea contractului pe calea licitației, consilierii județeni ai Teleormanului s-au întrunit în ședință publică și au decis creșterea valorii acestui contract, prin hotărâre de Consiliu județean, la suma de 23.519.171 lei. Cu alte cuvinte, Teldrum a câștigat o licitație, venind cu o ofertă de preț normală, după care Consiliul Județean Teleorman a decis creșterea costului lucrării în favoarea Teldrum. Și nu cu câțiva lei în plus, ci cu MILIOANE de lei. Practic, Consiliul Județean, prin Dănuț Cristescu, pare să nu mai aibă altă preocupare în ultima vreme decât să încarce peste măsură conturile Teldrum cu banii noștri.

Valoarea de licitație a contractului câștigat de Teldrum
Expunerea de Motive a Hotărârii Consiliului Județean Teleorman, care crește artificial valoarea unui contract câștigat de Teldrum

În Expunerea de Motive a hotărârii de Consiliu Județean, prin care s-a mărit valoarea contractului Teldrum cu aproape 6 milioane de lei, Dănuț Cristescu pretinde că decizia e legală, pentru că după încheierea contractelor de achiziții, beneficiarii actualizează devizul general, rezultând valoarea de finanțare a obiectivului de investiție. Noi nu știm dacă actualizarea valorii unui contract poate fi făcută adăugându-i, practic, un sfert din valoarea cu care s-a câștigat licitația, dar în mod cert, această procedură reflectă în clar modul absolut deplorabil în care au ajuns instituțiile statului din Teleorman să stea la picioarele unei companii private, al cărei patron de facto zace acum în pușcărie. Și nimeni nu face nimic pentru a-i opri!

UPDATE

În replică, Consiliul Județean Teleorman a transmis publicației noastre următoarele informații:

În urma publicării pe site-ul “www.liberinteleorman.ro”, în data de 27.06.2019, a materialului cu titlul „Un alt contract dubios între Tel Drum și Consiliul Județean Teleorman: valoarea de licitație a lucrării a fost mărită cu aproape 6 milioane de lei prin…votul consilierilor”, semnat de jurnalista Carmen Dumitrescu.

Referitor la articolul sus-menționat, Consiliul Județean Teleorman dezminte categoric informațiile eronate inserate de autoare într-o manieră tendențioasă pur subiectivă în materialul respectiv, prin care induce ideea că în data de 27.06.2019, „consilierii Teleormanului s-au întrunit în ședință publică și au decis creșterea valorii acestui contract, prin hotărâre de Consiliu județean, la suma de 23.519.171 lei”, în timp ce „valoarea inițială de achiziție a lucrărilor în Sistemul Electronic de Achiziții Publice era de 17.783.196 lei”.

             Concluzia autoarei articolului este că „Practic, Consiliul județean, prin Dănuț Cristescu, pare să nu mai aibă altă preocupare în ultima vreme decât să încarce peste măsură conturile Teldrum cu banii noștri.”

             Cu privire la aceste informații apărute în spațiul public facem următoarele precizări:

             Valoarea totală a investiției este de 23.519.171,98 lei (inclusiv TVA) și rezultă în urma actualizării devizului general la obiectivul de investiții  „Modernizare DJ 612, Botoroaga (DJ 503) – Frăsinet (DJ 506), km 19+778 – km 32+100 (12,322 km)”, după finalizarea procedurilor de achiziţie publică.

             Valoarea contractului de lucrări încheiat cu Asocierea S.C. TEL DRUM S.A. (în insolvenţă, in insolvency, en procedure collective) (lider de asociere) – S.C. ROAD PROJECT S.R.L. (asociat) este de 17.783.196,10 lei (fără TVA), adică 21.162.003,36 lei (inclusiv TVA).

              Primul aspect care trebuie reținut este că în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, valoarea contractului de lucrări este prezentată fară TVA.

              Un alt aspect important este faptul că diferența în valoare de 2.357.168,62 lei (inclusiv TVA) dintre valoarea totală a investiției, respectiv 23.519.171,98 lei (inclusiv TVA) rezultată în urma actualizării devizului general și valoarea contractului de lucrări, respectiv 21.162.003,36 lei (inclusiv TVA),reprezintă cheltuieli care nu pot face obiectul licitației, putând fi adăugate numai după finalizarea procedurilor de achiziţie publică, prin actualizarea devizului general, respectiv: studii de teren; taxe pentru obținere avize, acorduri și autorizații; realizare DALI; dirigenție de șantier; taxe ISC și Casa constructorilor; cheltuieli diverse și neprevăzute.

Consiliul Județean Teleorman își exprimă speranța că, în viitor, pentru asigurarea unei informări corecte și obiective, doamna Carmen Dumitrescu va solicita și punctul de vedere al instituției noastre și se va documenta înainte de publicarea materialului, după cum prevede Codul Deontologic al Jurnalistului, elaborat de Convenția Organizațiilor de Media. Astfel, vor fi evitate erorile de informare sau de interpretare a informațiilor.

Pentru o corectă informare, solicităm publicarea prezentului Drept la replică.

27. 06. 2019

PREȘEDINTE,

Ionel Dănuț Cristescu


Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*