Un jurnalist teleormănean, acuzat de şantaj – Victor Drăguşin: “Mi-a spus că el are rate de plătit la casă şi maşină, dar are informaţii care mă vor forţa să îl ajut…”

în Actualitate

presa1Carmen Dumitrescu

Rolul jurnalistului pe lume e acela de a contribui la conturarea unei perspective juste asupra activităţii celor care ne conduc. Însă, iată, apar situaţii în care jurnaliştii se dedică unor acţiuni contrarii misiunii lor declarate şi apelează la şantaj, în speranţa că vor avea o pâine mai albă de mâncat. Este, se pare, şi cazul unui jurnalist din Teleorman, recent disponibilizat, despre care mai mulţi angajaţi ai Primăriei Alexandria, dar şi primarul Victor Drăguşin declară că se dedică, în ultima perioadă, unor acţiuni de presiune şi şantaj. Situaţia este deranjantă nu numai prin prisma moralităţii ei, cât prin aceea că astfel de acţiuni dezonorează întreaga breaslă a jurnaliştilor teleormăneni, din ce în ce mai puţini în decursul ultimilor ani.

Potrivit primarului Victor Drăguşin, jurnalistul în cauză i-a trimis, în mod repetat, mesaje pe telefon în care îl acuza că ar evita o discuţie directă cu el, pentru că s-ar teme de lucrurile pe care fostul realizator de televiziune le-ar putea spune. În consecinţă, Drăguşin a acceptat o întâlnire cu acesta în cadrul biroului său din primărie şi spune că fostul realizator de emisiuni TV i-a spus că are rate de plătit şi că vrea ca Drăguşin să îl ajute: “Am acceptat să mă întâlnesc cu el în vederea unei discuţii deschise şi atunci mi-a mărturisit că el are rate de plătit la maşină şi la casă şi că Fişcuci trebuie să-i dea bani. Eu i-am spus că nu am bani, că şi eu am rate de plătit şi că nu înţeleg unde intervin eu în toată situaţia asta a lui. A plecat de la mine şi apoi am înţeles că ar fi ameninţat angajaţi de-ai mei cu privire la faptul că va depune plângeri la DNA şi că am eu o relaţie pe care el o va face publică. Am înţeles că a procedat la fel şi cu alţi conducători de instituţii publice din Teleorman, având acelaşi argument, că are el informaţii care să-i determine să-l sprijine, pentru că s-ar afla într-o situaţie dificilă…”

Acelaşi lucru este susţinut şi de reprezentanta Compartimentului de Cultură din cadrul Primăriei Alexandria, Alexandra Drăguţ, care ne-a mărturisit că fostul jurnalist o terorizează cu mesaje şi telefoane, ameninţând-o că va face publice nişte cheltuieli pe care acesta le consideră nejustificate: “Mi-a spus că Octavian Broşteanu, acest copil care munceşte foarte mult pentru performanţele pe care le are, este susţinut de primărie din motive incorecte şi că aş fi cheltuit sume extrem de mari la concursul “Mamaia copiilor”. Eu n-am greşit cu nimic, am hârtii care atestă modul în care banii au fost cheltuiţi iar copilul ăsta, pe care eu l-am luat în grija mea, munceşte în fiecare zi şi face nişte performanţe pe care nu ar trebui să le amestecăm cu mizerii de felul acesta. Nu ştiu de ce face asta respectivul individ, dar nu mi se pare normal ca un jurnalist sau fost jurnalist să apeleze la astfel de mijloace.”

Deşi cunoaştem identitatea jurnalistului în cauză, am decis să nu facem public numele său, din respect pentru faptul că ne-a fost coleg la un moment dat. Dar astfel de practici trebuie să înceteze, nefiind firesc ca imaginea unei întregi bresle să fie murdărită din cauza unui om care a uitat de ce şi-a dorit să fie jurnalist de la bun început…

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

1 Comment

  1. Din respect pentru cititori ar trebui sa-i spuneti numele. oricum s-a deconspirat singur in niste postari.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*