liberinteleorman.ro

Tradiții și spectacol la Zimnicea în ziua de Bobotează: Sfințirea cailor și aruncarea Crucii în Dunăre

5 ianuarie 2024

Tradiția de Bobotează este păstrată la Zimnicea, printr-un eveniment care va marca încheierea sărbătorilor de iarnă. În acest an, manifestarea va avea loc sâmbătă, 6 ianuarie 2024, începând cu ora 09:30, cu sfințirea cailor.

„Primăria Orașului Zimnicea păstrează tradiția specifică Sfintei Sărbători a Botezului Domnului și va organiza și anul acesta Boboteaza, aceasta încheind ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului.

Sâmbătă 6 ianuarie 2024 începând cu ora 09:30 va avea loc, la ceas, pe strada Mihai Viteazu (Magistrală) sfințirea cailor, îmbrăcați de sărbătoare, dar și întrecerea călăreților.

În localitățile așezate pe malul unui râu, pe malul Dunării sau pe țărmul mării, se obișnuiește ca preotul, cu ocazia slujbei care se face acum, să arunce o cruce de lemn în apa foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o aduce înapoi.

Astfel, și în orașul nostru va avea loc aruncarea crucii în apele Dunării, de unde cei mai curajoși tineri din oraș vor trebui să o recupereze. Evenimentul se va desfășura în Portul Orașului Zimnicea începând cu ora 11:30”, au anunțat autoritățile.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Program Happy Cinema Alexandria – Cele mai noi filme

Următorul articol

Incident tragic pe centrul pietonal: Un bătrân a devenit victima neglijenței în șantierul nesfârșit din Alexandria

Cele mai recente articole de Traditii