liberinteleorman.ro

Superstiții despre jocurile de noroc

8 aprilie 2024

Cine s-ar gândi că jocurile de noroc au o latură mai misterioasă? Învăluite în mister și povești bizare, superstițiile acaparează atenția multor jucători. Adevărul este că de multe ori ele se dovedesc a fi povești de-a dreptul interesante, atât prin ceea ce transmit cât și prin elementele încorporate. Dacă ar fi să decojim straturile de suprafață, am putea observa că ele sunt construite pe baza unor aspecte profunde ale culturii și psihologiei umane. Existența și supraviețuirea superstițiilor este mai complexă decât pare la prima vedere, cu atât mai mult când ne gândim că ele fac față cu brio trecerii timpului. Astăzi poți întâlni superstiții despre orice, fie ele despre lucruri bune sau rele. Probabil vei auzi măcar o superstiție și despre popularele rotiri fără depunere. Cea mai comună este cea a câștigurilor care vin în valuri în cadrul rotirilor sau a practicării ritualurilor de pregătire. Urmează să analizăm în detaliu câteva superstiții, pentru ca orice jucător să își poată forma o impresie mai clară asupra implicațiilor acestora.

Suflatul în zar

Una dintre cele mai vechi și mai răspândite superstiții spune că jucătorii care vor sufla ușor înainte de a arunca zarurile vor avea rezultate mai norocoase. Suflatul în zar este întâlnit în numeroase culturi, originea exactă fiind greu de definit. O teorie spune că această credință pare să fi apărut în timpul civilizațiilor antice. Nu ar fi deloc surprinzător, având în vedere că zarurile erau elemente des întâlnite în jocurile lor, fiind legate de ritualuri sau evenimente sociale importante. În acele civilizații, norocul și destinul erau subiecte de mare interes și importanță. O altă aproximare ne spune că superstiția zarurilor își are originile în civilizațiile Amerindiene, care desfășurau numeroase activități bazate pe legătura lor cu natura și spiritismul.

Pe măsură ce descompunem această superstiție, putem observa că la bază se află iluzia controlului. Senzația de control asupra unui proces care este în esență abstract și aleatoriu generează ideea de predictibilitate și anticipare. Ceea ce rezultă este o abilitate falsă, însă cu o puternică influență asupra experienței de joc. Ritualul în sine poate oferi un sentiment de confort și siguranță în cadrul procesului care ar fi în mod normal generator de anxietate și stres. A te încrede în norocul și abilitățile proprii, cauzate de acțiunea de a sufla, sună mai tentant și palpabil pentru jucători decât încrederea ”oarbă” în destin. Superstiția este întărită de fiecare dată când se nimerește ca un câștig să fie asociat cu acțiunea de a sufla, chiar dacă din punct de vedere al statisticilor ”suflatul” nu are o influență reală. La urma urmei, oamenii tindem să vedem doar ceea ce ne dorim să vedem.

Numărul 7

Cine nu a auzit până acum de superstiția numărului 7? Întreaga planetă consideră acest număr un simbol al norocului, al perfecțiunii și al reușitei în diverse domenii. Este venerat și considerat special în multe culturi și tradiții, însă pentru a înțelege în profunzime această idealizare este nevoie să călătorim în timp. Începem prin a păși prin lumea antică, unde numărul 7 era adesea asociat cu divinitatea și cu cerurile, care erau tărâmurile dominate de cei șapte zei principali. În această ideologie s-a născut un întreg cult al sacralității în jurul numărului 7. El nu a fost însă asociat doar cu zeii cerurilor și ciclurile cosmice. În culturi cu tradiții diferite era și continuă să fie asociată ideea de perfecțiune, reușită și fericire. Este folosit ca element principal în proverbele și poveștile tradiționale din numeroase țări.

Din punct de vedere psihologic, puterea acestui număr are baze cognitive. Mai exact, este vorba de tendința oamenilor de a căuta modele și semnificații. Fiind întâlnit des în natură și în obiceiurile umane, tiparul existent generează confort. Frecvența cu care este întâlnit induce oamenii în eroare deoarece se ajunge la asocierea lui cu realizări extraordinare și succes, în loc de a dezvolta capacitatea de conștientizare a simplelor coincidențe. Cantitatea asocierilor pozitive contribuie la întărirea credinței în puterea norocoasă a numărului 7.

Număratul jetoanelor în timpul jocului

Încă o superstiție renumită este cea care ne spune că există o legătură între numărul de jetoane de joc pe care le ai în timpul unei sesiuni și rezultatul sau șansele de câștig. Practic, se consideră că numărul de jetoane îți poate aduce noroc sau ghinion. Nu există o explicație care să explice clar și specific modul în care s-a dezvoltat această superstiție. Nu se știe de unde și cum a pornit, însă a reușit să acapareze o varietate de medii.  Este vorba, încă o dată, de o credință  consolidată în cadrul mai multor culturi și tradiții. Ea ne arată că senzația de control este cu adevărat în mare căutare în acest mediu. Numărarea și gestionarea jetoanelor sunt mereu utile, însă nu au o influență directă asupra rezultatelor. Iluzia construită are totuși o serie de beneficii. Uneori ea ajută jucătorii să se concentreze activ, în timp ce alteori este vorba de o formă de redresare a disconfortului, oferind un sentiment de siguranță și control. În cadrul acestei superstiții reușim să vizualizăm eficient modul în care obstacolele întâlnite și senzația de disconfort pot fi depășite prin mecanisme interesante de coping.

Concluzie

Intersecția dintre istorie, cultură și psihologie este fascinantă de sesizat. Indiferent de trecerea timpului și de extinderea geografică, ele își marchează amprenta asupra celor mai abstracte concepte care există. Dorința umană de a găsi semnificații, modele și tipare este de-a dreptul remarcabilă. Fără nici o intenție de a face vreun rău, în omenire există aspirația de a găsi ordine și control. Să fie superstițiile o cauză sau o consecință necesară într-o lume plină de incertitudine? Civilizațiile se dezvoltă constant. Împreună cu acestea, credințele se adaptează și evoluează, însă la bază își păstrează aceeași esență, neinfluențată de trecerea timpului și a generațiilor. Căutarea norocului și a reușitei în necunoscut. Iluzia controlului și nevoia de siguranță într-un mediu care exprimă clar absența acestora. Cât de paradoxal, nu-i așa? Jucătorii de noroc sunt adesea oameni în căutarea unor emoții intense, care ajung să creeze percepții specifice pentru a controla emoțiile care au fost stârnite în ei. Nu uita să joci responsabil!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Noi judecători și procurori în Teleorman

Următorul articol

Staţia de cale ferată Roşiori Nord se va moderniza

Cele mai recente articole de Actual