liberinteleorman.ro

Senatorul Dănuț Cristescu a votat proiectul USR PLUS privind numirea directorilor de școli

Advertisement

Proiectul legislativ privind procedura ca numirea directorilor unităţilor de învăţământ să se facă de către Consiliul de Administraţie, nu de către Inspectoratul Şcolar, în cazul în care postul nu este ocupat prin concurs, propus de USR PLUS, a fost susținut de PSD. Potrivit proiectului, în luna iulie ar fi trebuit să aibă loc primul concurs pentru ocuparea tuturor posturilor de directori şi directori adjuncți, vizate fiind aproape 10.000 de posturi, însă procedura a fost amânată pentru septembrie.

Senatorul de Teleorman Dănuț Cristescu, unul dintre cei care au votat proiectul USR PLUS, spune că dorința PNL era să rămână decizia la mâna liberalilor care ocupă acum funcțiile de inspectori școlari generali.

„În ședința Senatului de miercuri, 30 iunie 2021, la punctul 5 de pe Ordinea de zi a fost un proiect de Lege de modificare a Legii Educației Naționale în sensul că directorii și directorii adjuncți interimari să nu mai fie numiți de Inspectoratul școlar județean (sau de sector în cazul sectoarelor Capitalei) ci de Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ.
Menționez că inițial în Legea 1/2011 (Legea Educației Naționale) era prevăzut ca și organizarea concursurilor de directori să fie atributul Consiliilor de Administrație ale școlilor, prevedere schimbată apoi de două ori, mai întâi la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene, iar apoi la nivelul Ministerului Educației.
De această dată nu se modifică organizarea concursurilor pentru ocuparea funcției de directori, mai ales că ministerul a și început procedurile de organizare, ci noul proiect de lege prevede ca locurile de directori rămase vacante în urma concursurilor (sau în orice altă situației de vacantare), directorul interimar să fie numit de către Consiliul de Administrație al școlii, prin vot.
În acest mod, se aduce decizia în școală și nu la puterea unui Inspector școlar general, de obicei numit politic!
PSD împreună cu USR și UDMR au votat acest proiect de lege, AUR s-a abținut și PNL a votat împotrivă.
Dorința PNL era să rămână decizia la mâna liberalilor care ocupă acum funcțiile de inspectori școlari generali!”, este de părere senatorul Dănuț Cristescu.

S-au înregistrat 75 voturi „pentru” – USR, PSD, UDMR, 37 „împotrivă” – PNL și 10 abțineri – AUR, iar proiectul merge la promulgare. Inițiativa USR PLUS fusese semnată de parlamentari ai PSD și ai UDMR, nu și de PNL.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Poliţia Română a operaţionalizat Registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale

Următorul articol

A DISPĂRUT parcul de distracții amplasat ilegal în Pădurea Vedea. Gabi Bulumac: „Se poate să nu te lași călcat în picioare”

Cele mai recente articole de Actualitate