Schema firmelor de casă din Alexandria – Afaceriștii din cercul de interese al puterii locale

în Actualitate/Actualitatea politică/Administratie

Pornind de la curiozitatea primarului de la Alexandria – Victor Drăgușin, care ne-a întrebat extrem de serios, într-o notificare oficială, ce înseamnă „firme de casă”, am realizat o schemă a societăților care au obținut bani de la bugetul public în ultimii 15 ani prin prisma apropierii afaceriștilor de persoana sa sau de partidul pe care îl reprezintă și îl și conduce local: PSD.

Așadar, în capitala Teleormanului, prin prisma firmelor de casă, adică acelea care obțin lucrările importante și bănoase prin relația Drăgușin-afacerist, bugetul public este secătuit la fiecare cotitură de drum, deși nu ne putem lăuda cu vreun gigant în infrastructura locală. Din contră. Dacă facem în aceste zile o plimbare prin Alexandria avem multe motive să ne închinăm și să sperăm că PSD va avea un candidat implicat la alegerile viitoare, pe care putem intui de acum că le va câștiga.

Revenind, în fruntea schemei stă falnic Nae Tatu. El este unul dintre cei mai agreați afaceriști locali când vine vorba despre lucrările pe bani publici de la Primăria Alexandria. El a obținut tot felul de contracte în cursul timpului, de la pus pergole în parc până la proiecte generoase de semaforizare „inteligentă”. Ba chiar și-a construit un bloc în Alexandria pe un spațiu înghesuit și cu supărarea vecinilor. Toate acestea cu trecere la primarul Alexandriei, căruia îi datorează succesul în afaceri pe banii statului. Se pare că legăturile de business între cei doi sunt foarte vechi și de familie. Prin firma Tweenlight și prin altele neasumate, cu diverși interpuși, încasează cât de des poate bani publici de la Primăria Alexandria. Sau a încasat și le-a radiat.

Afacerea Pa!Pa!… Cip”

O altă companie care a beneficiat în mod direct de bani publici este Stef`s Team SRL, aparținând familiei Bragadireanu (cunoscută din nou pentru relațiile de strânsă prietenie cu primarul Victor Drăgușin). Firma a asigurat servicii de catering pentru municipalitate ori de câte ori s-a găsit un prilej de distracție în oraș. Societatea face parte din portofoliul Casa PaPaCip și este unul dintre furnizorii principali de servicii de alimentație ai Primăriei Alexandria. Acolo sunt cazați sportivi, se organizează nunți și se fac petreceri, iar oamenii se simt bine în cadrul asigurat de local, fără să știe că locul a funcționat ani buni fără autorizație. Nu știm cum este situația în prezent, dar vom verifica, pentru că firma este principalul furnizor de hrană în multe instituții din Alexandria.

Paul Stancu – deputatul-afacerist

Victor Drăgușin mai are un prieten căruia îi plac mult contractele publice. Paul Stancu, devenit deputat PSD la alegerile parlamentare din decembrie 2020, se plictisește în Parlamentul României astfel încât primarul de la Alexandria îi mai dă câte-o lucrare pe bani publici pentru firma SC POLL ALEX CONS TRANS – S.R.L., din care Paul Stancu a ieșit din acte chiar în luna în care a devenit parlamentar, dar și prin Instal Polcon SRL, o societate mai cunoscută pe plan local, mai ales pentru cititorii noștri. Societatea fostului director de la HidroOlt are ca obiect de activitate lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale și a modernizat cartierul I-uri din Alexandria printr-o lucrare care a diminuat locurile de parcare și a îngreunat și mai mult traficul între blocuri.

TEAM STAR – Contracte pentru lucrări publice de 9,2 milioane de euro în Teleorman

Primarul Victor Drăgușin este aproape și de noul Teldrum, firmă care a câştigat contracte pentru lucrări publice de 9,2 milioane de euro în ultimul an numai în judeţul Teleorman, potrivit SICAP. Mulți dintre acești bani sunt pentru lucrări în Alexandria.

TEAM STAR SUD 2019 SRL a pus mâna pe licitația privind execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Alexandria, prin adoptarea unui transport public ecologic – Obiectul 3 – Modernizare zonă pietonală strada Libertății”, lucrare care stagnează până în luna martie. Firma a obținut și licitația publică aferentă contractului privind execuția lucrărilor obiectivului de investiții: „Reabilitarea și modernizarea rețelei stradale în municipiul Alexandria: strada Alexandru Ghica, strada Meșteșugari, strada Dunării, strada Fabricii și șoseaua Turnu Măgurele.

Societatea VIP controlată de acționarii TELDRUM a fost înființată în 2014, dar a cunoscut faima în vremuri grele pentru TELDRUM din cauza încarcerării lui Liviu Dragnea și a perspectivelor incerte pe care le avea societatea-cheie. Unul dintre acționarii firmei star este Liviu Dobrescu, un nume important în schema business-urilor labirint hrănite de stat. El ține socoteala unor firme care obține licitații pe bani mulți după ce a fost om de bază la Tel Drum. INTERFRIGO LOGISTICS S.R.L. este una dintre companiile de top, de data asta din domeniul transporturilor terestre, ea ocupând locul I, în anul 2010, în topul ListaFirme.RO. Această firmă a avut legături cu societățile conduse de Ștefan Dragnea, fiul lui Livu Dragnea.

SC Teleormanul SA – 472 de contracte la Primăria Alexandria

Printre apropiații primarului Victor Drăgușin care au contracte din bani publici se numără firma SC Teleormanul SA, condusă de Sărăcilă Florea, Dinu Gheorghiță și Iacob Virgil, societate care are ca obiect de activitate: Comerț cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate. Această societate a obținut de la Primăria Alexandria 472 de contracte, potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice.

De exemplu, SC Teleormanul SA a obținut cele mai recente contracte în lunile aprilie și mai 2022, cu Administrația Străzilor Construcții Edilitare SRL – firmă aflată în subordinea Primăriei Alexandria, pentru furnizare de materiale diverse. Valoarea unui contract este 10.672.27 lei, respectiv 3497.48 lei. Societatea are legături cu mai multe societăți apropiate de PSD și este conectată la mai multe companii din cercul de interese al puterii locale.

Legăturile SC TELEORMANUL SA cu firme abonate la bani publici

SC DANCONSTRUCT SRL, un alt favorit al contractelor pe bani publici

Un nume de renume în sectorul construcțiilor din Alexandria este cel al firmei DANCONSTRUCT SRL, o altă firmă care are conturile pline de bani publici. Societatea comercială, condusă de Dan Constantin și Calotă Mihai Eugen, a obținut de la Primăria Alexandria, prin subordonata Administrația Străzilor Construcții Edilitare SRL, peste 50 de contracte. Primăria a cumpărat de la firma Danconstruct materiale construcții, mături, fărașe și alte necesități pentru „curtea” Alexandriei. SRL-ul deține cea mai mare suprafață de pădure achiziționată prin licitație publică: 1.215 mp contra sumei de 33.282 lei a luat firma din fondul forestier din Pădurea Peco.

Aceștia și alții reprezintă nume cu rezonanță într-un municipiu mic în care mai toată lumea știe că e nevoie de carnet de partid sau de amiciții politice pentru a obține și cel mai banal contract. Oamenii partidului reușesc mereu să răzbată în sărăcia locală, iar rețeaua puterii în privința business-ului cu banii statului s-a structurat în anii de domnie ai lui Victor Drăgușin.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*