Promovarea artiştilor teleormăneni, principala misiune a experţilor “Catalactica”

în Cultură

IMG_0312Carmen Dumitrescu

Mulţi dintre teleormăneni nu ştiu că din anul 2011, Asociaţia pentru Promovare şi Dezvoltare Socio-Economică “Catalactica” şi-a făcut o misiune de credinţă din a promova cultura la nivelul judeţului Teleorman. Astfel, zeci de artişti teleormăneni au posibilitatea, în baza unei programări prealabile, să-şi expună lucrările în cadrul unei săli de expoziţii moderne, spaţioase, bucurându-se de sprijinul experţilor Asociaţiei în a avea prezenţi la lansări cât mai mulţi teleormăneni. Până în acest moment, un număr foarte mare de artişti locali şi-a arătat interesul de a-şi prezenta munca în cadrul elegant asigurat de “Catalactica” şi se poate spune că până în prezent, promovarea culturii a adus ceva notorietatea acestei asociaţii, la nivel judeţean.

IMG_0327Potrivit expertului “Catalactica”, Aura Gongone, până în acest moment, un număr considerabil de artişti teleormăneni au apelat la serviciile Asociaţiei şi au reuşit să beneficieze de recunoaştere publică, într-o manieră organizată: “Aici, la noi, au loc expoziţii în mod frecvent, cred că putem discuta despre peste 12 expoziţii anual. Artiştii vin la noi, anunţă că doresc să expună lucrări iar noi stabilim împreună cu ei o dată pentru desfăşurarea evenimentului şi facem invitaţiile. De regulă, la expoziţii se prezintă oameni pe care îi invităm noi sau prieteni şi cunoştinţe de-ale artiştilor. Oameni care să treacă, pur şi simplu, pe stradă şi care să intre doar pentru că au auzit despre o expoziţie nu prea vin. Cazurile sunt extrem de rare”.

Aura Gongone a mai menţionat şi faptul că din anul 2011 şi până acum, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-Economică “Catalactica”, prin Centrul de Promovare a Economiei Sociale – filiala Teleorman a desfăşurat o serie de activităţi socio-culturale care au avut drept scop promovarea valorilor teleormănene. Din acest punct de vedere, trebuie menţionate mai multe moment semnificative: înfiinţarea cenaclului Deliormanul , care a constat în sprijinirea tinerilor liceeni în formarea unei trupe de teatru, sprijinirea expoziţiilor organizate de Asociaţia filateliştilor Teleorman şi a colecţionarilor de Eminescu, prin înfiinţarea unei serii culturale intitulate Catalactica – Eminesciana ce a ajuns  la ediţia a VII-a. La fiecare ediţie, Catalactica a emis o serie limitată de insigne, cărţi poştale, timbre având ca imagine de fundal lucrări ale artiştilor teleormăneni.

IMG_0318În anii de activitate ai asociaţiei, în sala de expoziţii a “Catalactica” au avut loc o serie de expoziţii importante: expoziţie de pictură şi metalo-plastie a pictorului Marian Crăciunică, expoziţie de sculptură în piatră de râu a artistului roşiorean Costel Păun, expoziţie de pictură, semnată de  Mihai Cătruna, Costel Lupu şi Ion Aura. Alături de aceştia, la Catalactica au mai expus colecţionarii de timbre şi medalii din cadrul Asociaţiei filateliştilor, precum Teodor Săceanu, Ion Crântea, Galaction Stângă, Aurel Ionescu, Paul Chircu, etc. Tot la Catalactica a avut loc aniversarea anului internaţional al cooperaţiei, organizată de Paul Schiopu, ce l-a avut invitat de onoare pe fostul guvernator al BNR – Florea Dumitrescu.

Nici literatura nu a fost ignorată de către experţii asociaţiei, astfel că la sediul “Catalactica” au avut loc şi lansările de carte ale episcopului Galaction Stângă sau ale lui Tudor Şerbănescu.

IMG_0317Printre activităţile pe care experţii asociaţiei şi le amintesc se mai pot număra: o expoziţie de pictură religioasă a lui Zlotea Cristian, expunerea unei colecţii unice în Europa ,, Exponat ONU,, al avocatului roşiorean Petre Dumitriu, sprijinirea tuturor ONG-urilor din Teleorman în desfăşurarea activităţilor, expoziţii ale UNART  Bucureşti, dar şi sprijinirea Festivalului de teatru Ideo Ideis în  anii 2011-2012-2013.

În fiecare zi, teleormănenii care vort să intre în contact cu arta locală pot trece pe la sediul “Catalactica”, pentru a vedea elemente caracteristice spaţiului cultural teleormănean, dar şi opere de artă, de o valoare considerabilă, tabloul “Frăţia coifurilor”, semnat de Marian Crăciunică, fiind încă expus în sala mare de expoziţii a Asociaţiei “Catalactica”.

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*