liberinteleorman.ro

Principele Radu al României, sub impresia semnelor de conștiință națională pe care le dă Alexandria

8 octombrie 2014

Monica Vasilescu

lansare de carte regala (2)

Spiritul primului Rege al românilor a fost la Teleorman. După București, Sinaia și Curtea de Argeș, a venit ziua când Alexandria a marcat trecerea a o sută de ani de la moartea regelui Carol I (n. 20 aprilie 1839, Sigmaringen – d. 10 octombrie 1914, Sinaia). În capitala Teleormanului, comemorarea extinsă într-o serie de evenimente dedicate centenarului morții întemeietorului Dinastiei Române a reunit personalităţi din viaţa publică a județului, venite în număr mare la întâlnirea cu Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Slujba de pomenire

În prima parte a evenimentului, miercuri, de la ora 11:00, la Catedrala Episcopală „Sfântul Alexandru”, a avut loc slujba de pomenire a Regelui Carol I, oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. După momentul religios, printre cei care au evocat figura lui Carol I, cel care a modernizat ţara de la infrastructură până la Constituţie, a fost Dan Botez, cunoscut pentru analizele sale istorice aprofundate, făcând o cronologie a vieții primului Rege al românilor.

Ulterior, P.S. Galaction Stângă a prezentat o plachetă memorială dedicată Regelui Carol, realizată de Secţia Alexandria a Societăţii Numismatice Române, la inițiativa colecționarilor Victor Andreescu şi Teodor Nicolae Săceanu, cei care s-au preocupat și cu organizarea evenimentului. Placheta, dar și mapa care conținea patru cărți poștale emise cu această ocazie, plus alte materiale comemorative, a fost înmânată Principelui Radu, oaspete de seamă la Alexandria, și deputatului Marin Almăjanu, fiindcă a susținut financiar evenimentul. Tot la vremea cadourilor, Radu Duda a oferit episcopului, din partea Regalității, o farfurie jubiliară, iar pictorul teleormănean Marian Crângașu i-a dăruit Principelui o icoană ce îi poartă semnătura.

La manifestare s-a făcut vorbire despre faptul că în Teleorman, în contextul Războiului de Independență, s-a realizat o ctitorie deosebită – Catedrala ”Sfântul Haralambie” din Turnu Măgurele. Biserica impresionează prin aspectul ei monumental, fiind o copie a Catedralei Episcopale de la Curtea de Argeş, municipiu care a făcut parte din celebrul ”Drum al lui Carol”.

Lansare de carte regală

La ora 12:00, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Marin Preda” din Alexandria, s-a desfășurat o dublă lansare de carte regală: „Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare” și „Trei poduri peste lume”. La prezidiul din sala de lectură s-au așezat, alături de Principele Radu, Iren Arsene – director Curtea Veche Publishing, editura la care au apărut cărțile regale, Nicolae Drăgușin – rector universitar la Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir”, P.S. Galaction – Episcopul Alexandriei și Teleormanului, dar și Viorel Fota – directorul instituției gazdă.

În preambulul prezentării cărților, Nicolae Drăgușin a oferit câteva coordonate introductibile, exprimând, spre final, și o opinie personală legată de faptul că totul este o consecință a providenței. ”Avem un titlu care ne intrigă: „Trei poduri peste lume”. Prin această formulare, autorul vrea să sugereze trei treceri. Avem trecerea de la un mileniu la celălalt, trecerea de la România comunistă la România liberă și trecerea de la condiția de actor la cea de principe. Avem o carte a devenirii personale și a devenirii unei țări. Acest volum reprezintă o aducere la zi a trei volume apărute anterior”, a rezumat rectorul universitar.

Directorul organizației care a editat cele două cărți, Iren Arsene, a vorbit despre colaborarea cu membrii familiei regale și despre visul Principesei Moștenitoare, care și-ar dori ca fiecare în această țară să-și găsească locul. Aceasta a spus că ”Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” este o carte scrisă de către directorul de protocol al editurii Curtea Veche, Sandra Gătejanu Gheorghe, și s-a vrut a fi un album care să prezinte destinul primei femei care va moşteni Coroana României, în cuvinte și imagini, de la naştere până în zilele noastre. „Trei poduri peste lume” prezintă consemnări din viața Principelui Radu al României, între anii 1982 și 2003. Cartea a fost descrisă ca fiind un fel de casă, pe care o locuiești, nu doar o citești, și la care te vei întoarce cu bucurie.

Succint în exprimare a fost Principele, care a apreciat semnalele de naționalism date de comunitatea alexăndreană. ”Biblioteca este cel mai potrivit loc pentru a continua șederea la Alexandria, după Catedrala Ortodoxă, unde am omagiat suta de ani de la comemorarea Regelui Carol I. Am ascultat cuvinte nemăsurat de frumoase despre cele două volume pe care vi le aduc în atenție. Sunt câteva lucruri de spus despre comunitatea dumneavoastră, a municipiului Alexandria. Sunt foarte impresionat de felul în care, modest și discret, comunitatea dumneavoastră dă semne de conștiință națională, de memorie și de simț al datoriei, niciodată ostentativ, niciodată gălăgios, niciodată prea des. Prin vocea ierarhului și a elitei pe care o reprezentați astăzi în sală, ajung la familia regală inițiative demne de laudă. Vă mulțumesc pentru găzduire și sper să ne revedem cât mai repede, pentru că titlurile pe care le pregătim sunt ca apele care amenință digurile, vom aduce aici o serie de volume minunate”, a spus Radu al României, specificând că toate generațiile regale de până acum, șase la număr, au scris și au publicat cărți, contribuind la construcția literaturii românești.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Disperarea administrativă îi trimite pe primarii Opoziţiei în braţele PSD

Următorul articol

Florin Titirişcă se retrage din politică?: “Sunt consternat de ce mocirlă e în politica asta…”

Cele mai recente articole de Cultură

Proiect cultural: Biblioteca pentru tineri

          Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Teleorman, demarează proiectul cultural Biblioteca pentru tineri, ce se va