Primari şi viceprimari teleormăneni, la judecata magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti

în Actualitate/Justitie

ANIAgenţia Naţională de Integritate (ANI) a vânat destui aleşi locali şi judeţeni din Teleorman, declarându-i incompatibili, iar asta a generat de multe ori discuţii. Cei care au fost declaraţi incompatibili au depus în instanţe excepţia de neconstituţionalitate care arată că două legi se bat cap în cap şi că acei edili nu sunt incompatibili, iar instanţele de judecată ar trebui să se pronunţe în consecinţă. Până la ora actuală, două dintre litigiile cu acest obiect au primit soluţii favorabile.

Printre cei care au ieșit de sub acuza stării de incompatibilitate se numără primarul de la Plopii Slăvitești, Alexe Marcel. Magistrații Curții de Apel București au anulat hotărârea Agenției Naționale de Integritate prin care primarul Alexe a fost declarat incompatibil. În data de 10 martie 2014, instanța a hotărât că în cazul edilului-șef din comuna Plopii Slăvitești nu a fost vorba de încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, deşi ANI îl acuza că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 24 octombrie 2012-24 octombrie 2013, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar al comunei Plopii Slăvitești și calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. APA PLOPII SLĂVITEȘTI S.R.L.

Pe lista nominală a aleșilor locali în cazul cărora Agenția a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților s-a aflat și primarul comunei Orbeasca, Gheorghe Budică. De două ori. În prima speţă, Budică s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 decembrie 2012 – 07 octombrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al comunei Orbeasca şi calitatea de reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. PROSALUBRIS S.R.L. Acest proces a fost câştigat la Curtea de Apel Bucureşti.

Ulterior, ANI a descoperit că actualul edil-șef, pe timpul când ocupa funcția de viceprimar al comunei Orbeasca (2008 – 2012), s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut  simultan funcția de viceprimar și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unor societăți comerciale (perioada 25 iunie 2008 – 30 septembrie 2011), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003. Pentru acest litigiu, instanţa a stabilit termen pentru data de 12 septembrie 2014.

Pe rol, la Curtea de Apel Bucureşti, este procesul primarului de la Tătărăştii de Jos – Marian-Adrian Pătraşcu. Conform ANI, acesta se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 21 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de primar al comunei Tătărăştii de Jos şi calitatea de comerciant persoană fizică. Recent, instanţa a respins cererea, cu posibilitatea recursului în termen de 15 zile de la comunicare. Primarul nu a primit încă motivarea, dar ne-a asigurat că va face recurs îndată ce va intra în posesia acesteia. “Până acum nu am primit nicio notificare. Mă aştept la o soluţie favorabilăă, a declarat Marian-Adrian Pătraşcu”, spunând că, în fapt, a fost vorba despre o presă de ulei, un PFA nedesfiinţat la timp.

Tot la Curtea de Apel Bucureşti a pierdut şi Sandu Vîlcu, primar al comunei Nenciuleşti. În luna mai, magistraţii au respins acţiunea ca neîntemeiată, cu posibilitatea recursului în termen de 15 zile.

ANI spune că primarul se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 iunie 2008, întrucât deţine, simultan, funcţia de primar al comunei Nenciuleşti şi calitatea de administrator al S.C. RECREATIV SANICOR PREST S.R.L.

De asemenea, Stănică Pandele, primar la Sârbeni, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 04 octombrie 2010 – 16 octombrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de primar al comunei Sârbeni şi administrator al S.C. Ana Vet S.R.L.

Acesta a primit recent comunicarea şi a făcut recurs. Stănică Pandele crede într-o soluţie favorabilă a litigiului său, întrucât situaţia ingrată în care se află este cauzată de o greşeală a funcţionarilor de la Registrul Comerţului, nu a sa ori a instituţiei pe care o conduce.

În lista ANI se află şi actuali sau fosti viceprimari, după cum urmează: Dragomir Florin, fost viceprimar Seaca, aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iunie 2008, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Seaca şi calitatea de administrator al S.C. PETRAX S.R.L., Popescu Lucica, viceprimar Sfinţeşti, în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Sfinţeşti şi calităţile de administrator în cadrul S.C. AZABIS IMPEX S.R.L. şi de comerciant persoană fizică în cadrul POPESCU I. LUCICA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ; Pieleanu Dănuţ, viceprimar Pietroşani, s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 10 septembrie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Pietroşani şi calitatea de administrator al S.C.MINI MARKET BOMBY S.R.L., Stoica Marinel, viceprimar Siliştea, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 mai – 09 noiembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Siliştea şi calitatea de reprezentant în A.G.A. a S.C. PRESTĂRI SERVICII SILIŞTEA S.R.L., Florea Pătraşcu, viceprimar Peretu, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 iunie 2008, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Peretu şi calitatea de administrator al S.C. Legumicultorul Cooperativă Agricolă C.A. şi S.C. NICFARM S.R.L., Achim Adrian, viceprimar Rădoieşti s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 iunie 2008 – 13 septembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Rădoieşti, şi calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul ACHIM ADRIAN P.F.A., Bobe Mihael, viceprimar Segarcea, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Segarcea Vale şi calitatea de administrator al S.C. BOBE MIH S.R.L., Burcea Aurelia, viceprimar Stejaru, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 iunie 2012 – 04 iulie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Stejaru şi calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, Ilcuş Ionel, viceprimar Poeni, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de viceprimar al comunei şi calitatea de administrator al S.C. CORNAGRO S.R.L. (04 iulie 2008 – 17 septembrie 2013) şi al S.C. BRAD CON S.R.L. (04 iulie 2008 – prezent), Manea Lilian, viceprimar Călmăţuiu, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 24 iunie 2012, întrucât deţine, simultan, funcţia de viceprimar al comunei Călmăţuiu şi calitatea de administrator al S.C. ANDRI GRUP S.R.L.

Monica Vasilescu

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*