Monica Vasilescu
Preoția nu este pentru oricine. Nu toți cei care sunt hirotoniți înțeleg menirea preotului în casa Domnului și de aici au pornit tot felul de discuții controversate. Veșmintele preoțești sunt, cu siguranță, pentru părintele Florin Danu, de la Parohia Lada, comuna Tătărăștii de Jos, un slujitor al lui Dumnezeu care nu s-a rezumat doar la a susține predici în Biserică și la a face slujba așa cum scrie la carte, ci s-a implicat total, devenind părinte pentru întreaga comunitate.
Unul dintre proiectele sale de suflet vorbește de la sine. Pentru că, în satul în care slujește, populația este privată de multe lucruri necesare, preotul s-a gândit să construiacă un centru social pentru nevoiași, în special pentru copiii care provin din familii sărace și se gospodăresc greu.
De luni bune, acesta strânge materiale de construcţie, pe Facebook, pentru a-și vedea visul cu ochii, iar planul său capătă contur în fiecare zi. Cu bani din donaţii, părintele paroh speră să finalizeze acoperișul centrului unde copiii vor avea parte atât de cantină, cât şi sală de lecţii sau de cabinet medical. Despre planurile sale actuale, dar și despre modul în care privesc ortodocșii spre Iisus în zilele noastre, a vorbit părintele Florin Danu, într-un interviu acordat ziarului Liber în Teleorman.
Reporter: Spuneți-mi, pentru început, de când slujiți la Parohia Lada și ce vă determină să vă implicați atât de mult în acțiuni sociale…
Preot Florin Danu: Din 2010, am fost hirotonit preot de ziua mea de naștere, 31 octombrie, iar din noiembrie am fost numit la Parohia Lada. Am fost ajutor de preot într-o parohie lângă București și acolo aveau o cantină socială unde copiii veneau și se bucurau de o masă caldă, își făceau temele, aveau și un cabinet medical gratuit, de acolo mi-a venit primul gând pentru acțiuni sociale la parohia pe care aveam să o păstoresc. Mi-am dorit o parohie de țară, unde să pot face misiune și să vin în sprijinul oamenilor nevoiași, copii și bătrâni.
Reporter: Ce realizare vă bucură cel mai mult?
Preot Florin Danu: Cea mai mare bucurie la acest moment este construcția centrului social din parohia noastră, clădire ce are în jur de 400 mp, cuprinzând o cantină socială cu o capacitate de 80 de locuri, bucătărie, patru băi, bibliotecă, sală de activități pentru copii, două cabinete medicale și șapte dormitoare. Deocamdată, funcționează doar sala de mese și bucătăria, oferim o masă caldă în fiecare duminică și de sărbători, iar de anul viitor dorim dăm în folosință cabinetele medicale și biblioteca. Bucurie mare am și pentru faptul că sunt înconjurat în fiecare duminică de cel puțin 60 de copii, care sunt atenți, prezenți, devotați și iubitori.
Reporter: Mai sunt teleormănenii darnici?
Preot Florin Danu: Cu siguranță, în fiecare zonă a țării sunt oameni darnici, cu toate că la noi în județ nu sunt foarte multe posibilități de muncă, suntem sprijiniți cu produse pentru gătit și desert de la o firmă din Alexandria și sunt convins că vor mai apărea oameni din zona noastră care vor fi alături de noi.
Reporter: Dăruiesc mai mult cei care au posibilități sau ceilalți?
Preot Florin Danu: La prima vedere, aș spune cuvintele Mântuitorului: “Mai lesne este să intre o cămilă prin urechile acului, decât un bogat în Împărăția lui Dumnezeu”, însă, am întâlnit și oameni bogați care au dăruit, dar și oameni care puteau să construiască singuri un centru social și nu au ajutat cu nimic. De obicei, tot cu bănuțul văduvei se zidește casa lui Dumnezeu.
Reporter: Cu siguranță ați întâlnit oameni care și-au arătat generozitatea într-un mod aparte… Ce situație v-a impresionat?
Preot Florin Danu: Am rămas fără cuvinte când cineva ne-a dăruit bonurile de masă pe care le primise la serviciu, ca noi să cumpărăm cele necesare pentru masa copiilor. De asemenea, am mereu gândul la câte o persoană cu suflet bun din diaspora, care muncește din greu pentru a trimite bani în țară, la cei dragi, și, din munca ei, mai ajută și proiectele noastre.
Reporter: Vorbiți un pic despre proiectele din prezent și despre ce mai aveți nevoie pentru a le finaliza cu bine…
Preot Florin Danu: La acest moment avem toată atenția concentrată pe acoperișul centrului social, sperăm până la prima zăpadă să fie finalizat. Avem în desfășurare acțiunea “Căutăm Moș Crăciun”, prin care fiecare copil din parohie va primi un dar, participăm alături de copii la un eveniment caritabil, pe 20 octombrie, în București, unde vor avea parte de spectacol, teatru, muzică și dans, fiecare bătrân singur va primi medicamente și alimente pentru sărbători.
Reporter: Aveți în grijă copiii satului. Cum reușiți să le captați atenția, astfel încât să nu rămână doar la slujbă, ci și la ore de învățare?
Preot Florin Danu: Meritul nu este al meu neapărat, este și dragostea lor pentru slujbă, toți știu Crezul, toți au carte de rugăciuni, toți știu cum să se închine corect, sunt atenți la predică, sunt cuminți în timpul slujbei, dar cu siguranță un aport la prezența lor îl are și faptul că venim în sprijnul lor și al familiior. Cu ei am fost în diverse excursii, îi îmbrăcăm pentru școala, le dăm rechizite, ghiozdane, pe părinți îi ajutăm cu mobilă, cu electrocasnice și încercăm să le rezolvăm toate dorințele.
Reporter: Într-o lume care se îndreaptă ușor către păgânism, cum îi simțiți pe oamenii care vin la biserică? Mai au aplecare către învățăturile lui Dumnezeu?
Preot Florin Danu: Cel mai mare dar de la Dumnezeu este libertatea pe care fiecare dintre noi o folosim cum dorim. Duminica, omul singur alege dacă merge în biserică sau în cârciumă, omul alege dacă vinerea mănâncă post sau nu, omul alege dacă seara se așează la somn precum un animal ostenit sau face semnul sfintei Cruci și o rugăciune, deci cei care sunt în sfânta biserică este clar că își doresc să afle mai mult despre Dumnezeu, să fie mai aproape de El și facă eforturi să facă voia Lui.
Reporter: Privind în jur la asaltul comercial care însoțește Crăciunul, considerați că s-a pierdut ceva din dimensiunea spirituală a sărbătorii, că a devenit una mai mult de consum?
Preot Florin Danu: S-a pierdut mult… vedem că se înlocuiește Iisus cu Moș Crăciun și Biserica cu Supermarketul. De Crăciun, toți ne gândim la pomi, luminițe, cadouri, concedii, porci, numai la Iisus nu…
Reporter: La final, avem rugămintea de a transmite un mesaj cititorilor în legătură cu modul în care trebuie să se comporte un creștin în această perioadă a Nașterii Domnului.
Preot Florin Danu: Un creștin adevărat trebuie să se comporte plăcut lui Dumnezeu toată viața lui, nu doar în această perioadă, cum și noi trebuie să fim mai buni și mai darnici tot restul anului că și Dumnezeu ne trezește în fiecare dimineață sănătoși și plini de energie, nu are nevoie de noi să fim pe interes. Totuși, în această perioadă, fiind una de post, trebuie să fim cumpătați la mâncare, la vorbă, la comportament și să primim pe pruncul Iisus în casă și în sufletul nostru, așa cum se cuvine, cu rugăciune, cu vorba bună, cu milă și dragoste pentru cei sărmani.
Bravo, Parinte! Dumnezeu sa va ajute in tot ce faceti bun.