liberinteleorman.ro

Paznicii de la Belina nu-l bagă-n lac pe Liviu al Teleormanului: ”Balta e a TelDrum, nu a domnului Dragnea!”

21 august 2018
Advertisement

Monica Vasilescu

Lacul Belina aparține doar firmei TelDrum, Dragnea n-a călcat pe acolo niciodată, nici urmă de procurori, heliport sau sturioni. Asta au spus ”cu mâna pe inimă”, doi angajați cu lecția învățată, care păzeau, astăzi, celebra baltă dintr-o comună teleormăneană. În contrapartidă, oamenii locului au arătat cu degetul și cu toată mâna spre Liviu Dragnea, care nu este părintele ascuns numai al apei respective, ci și al împrejurimilor: construcții, domenii de vânătoare și cam tot ce este valoros prin zonă.

Să ne amintim începutul vesel

Plajă de 300 de hectare la Dunăre, hotel, aquapark de Teleorman, acestea făceau parte de ceva timp din visul lui Liviu Dragnea, acela de a face un complex turistic şi sportiv în apropierea orașului său de suflet, Turnu Măgurele. Conducătorul căruia i-au ieșit toate proiectele personale, niciunul public, în care să fi fost evidențiat județul, a iniţiat o hotărâre de Guvern prin care Insula Belina de pe malul românesc al Dunării să treacă din administarea Apelor Române în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Este vorba despre o întindere de teren din comuna Seaca, de 2.103.885 mp suprafaţă construită C1- dig şi parapet – 9.910 mp, suprafaţă construită C2- parapet -403 mp, suprafaţă construită C3 – dig şi parapet -18.411 mp) şi Braţul  Pavel (lungime – 4.587 m, suprafaţă teren-1.368.773 mp, suprafaţă construită C1-dig -3.928 mp, suprafaţă construită C2 – dig – 655 mp, suprafaţă construită C3 – dig 3.629 mp. În nota de fundamentare a proiectului, întocmit prin 2013, se specifică faptul că autorităţile din Teleorman sunt preocupate de existenţa la nivelul judeţului a unor proiecte de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural (ce frumos!). Totul, se pare, pentru lumea bună apropiată baronului de Teleorman, în niciun caz pentru omul  de la țară, căruia abia dacă îi este permisă trecerea prin preajmă. Asta pentru că, atunci când te numești Dragnea, iar la Putere este PSD, poți pune barieră pe lângă orice spațiu, iar asta poate nici nu ar fi de condamnat (nu trăsări Liviu Dragnea), având în vedere că așa merită tratată marea masă a oamenilor care-l pupă electoral de ani în șir, dar asta este discuție separată.

Interzis !

Pe drumul spre Seaca este greu să te rătăceşti când întrebi de balta concesionată de TelDrum SA. Ţi-o indică oricare dintre puținii locuitori ai comunei, care asociază instant locația cu Liviu Dragnea, pe care îl consideră un adevărat jupân al locului. Seaca este una dintre localităţile modeste, cu mulți oameni care abia acoperă necesitățile zilei de mâine, unde nu prea vezi vile sau proprietăţi de lux. Din contră, case decente de la sat, ierburi la tot drumul mare și alte semne ale ”bunului” gospodar de primar. Cu ajutorul unor localnici am reuşit să „dibuim” locul unde se ascunde un mic imperiu construit de celebra firmă apropiată marelui teleormănean. ”Faceți stânga, spre pod, unde e spărtura în beton. Stați că vă arăt eu. De aici înainte sunt bălțile lui, ale lui Dragnea. Acolo sunt paznici, eu nu am mai fost pe aici de ceva vreme, că nu lasă pe nimeni să intre. Noi mergem la plajă un pic mai jos, unde e liber. De aici încolo e totul al lui”, ne-a îndrumat un tânăr localnic. Altul a spus că majoritatea tinerilor din localitate sunt plecați din țară, vin acasă doar în vacanță, cum era cazul grupului său de prieteni. ”Nu mai e nimeni pe aici, doar bătrâni. Tinerii sunt plecați. Anglia, Spania… Lumea știe ce e aici, dar sunt puțini care vorbesc. Ne luptăm cu morile de vânt”.

Pe drumul denivelat către destinația amintită, singurul care duce la Dunăre, regăsim o întindere de apă, cu floră specifică, pe care o apreciem cu privirea la câteva sute de metri. În mijlocul câmpului, într-o zonă bine ascunsă de ochii curioșilor, printre niște tufișuri ca-n filmele cu Tarzan, am găsit mica împărăție pe care au pus mâna niște băieți deștepți. ”Aici se face plajă?”, întrebăm cu un ușor aer de oameni rătăciți. ”Aici nu se face plajă. Nu aveți unde. Mergeți mai jos… ”, ne-a indicat, cu subtilitate, un angajat care păzea strașnic averea, ce cuprindea, la o fulgeră privire, felurite utilaje, o gheretă și alte ”mizilicuri”. „De ce este interzis dincolo de gardul albastru, că, în urmă cu trei ani, era posibilă trecerea…”, întrebăm noi, răspunsul prompt fiind acela că ”de acum trei ani… hă-hă”. Și a continuat întru slujire: ”E al TelDrum, nu al domnului Dragnea. Cine a spus asta minte. Avem și locuri de pescuit, dacă vreți să pescuiți, dar nu prindeți nimic. Mai e știucă, fitofag, dar nu așa cum s-a spus, că sunt sturioni. Numai minciuni”. Cât despre procurori, domnul care ne-a îndrumat către adevărata plajă a spus că nici urmă de aceștia pe lac. Niciun om al legii nu ar fi trecut pe acolo, iar la televizor se spun neadevăruri. Nici pe Dragnea nu l-a văzut în zonă, deși pozele făcute publice chiar de pescarul întâi al PSD îl arătau în plină acțiune la Belina. Poveștile de negare a tot ceea ce știe lumea întreagă au durat în jur de 20 minute, dar amabilitatea paznicilor s-a terminat în momentul în care au văzut aparatul de fotografiat. ”Nu aveți voie să filmați aici”.

Ce spun procurorii ”nevăzuți”…

Legăturile lui Dragnea cu cea mai profitabilă afacere inventată în Teleorman nu sunt greu de demonstrat de un procuror obiectiv. Deși a trecut ceva vreme de la începuturile infracțiunilor vizibile din avion, abia acum organele de cercetare s-au pus în mișcare în cazul circuitului documentelor privind Belina. Și, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, mijloacele de probă administrate în prezentul dosar au relevat o legătură apropiată între S.C. TEL DRUM S.A. şi numitul LIVIU DRAGNEA, a cărui prezenţă în repetate rânduri, pe Insula Belina, închiriată de S.C. TEL DRUM, a fost dovedită. ”Acesta nu a fost prezent singur, ci, în general era însoţit de apropiaţi din anturajul politic, după cum rezultă din declaraţiile martorilor Vasile Dâncu, Victor Viorel Ponta, Sorin Grindeanu, care au dat curs invitaţiei formulate personal de către numitul LIVIU DRAGNEA, sau de persoane rămase neidentificate, care îl însoţeau pe insulă, aşa cum reiese din declaraţia martorului Constantin Apăvăloaie şi înscrisurile denumite foi de zbor, care atestă numărul de persoane însoţitoare. Rezultă astfel că numitul LIVIU DRAGNEA îşi invita personal apropiaţii pentru partide de pescuit sau doar pentru a se relaxa împreună într-un cadru natural, beneficiind de toate îmbunătăţirile aduse locurilor prin construcţii şi amenajări ilegale. Prin urmare, relaţia apropiată cu S.C. TEL DRUM S.A. este demonstrată tocmai de faptul că fără a fi titularul unui contract de închiriere a imobilului insula Belina, numitul LIVIU DRAGNEA îşi permitea să facă invitaţii, să descindă într-un cadru restrâns cu prieteni apropiaţi pentru activităţi recreative, să folosească bunurile mobile şi imobile din areal, comportându-se cel puţin ca un adevărat posesor. Nu în ultimul rând, arătăm că o parte din deplasările efectuate de către numitul LIVIU DRAGNEA pe Insula Belina s-au realizat cu elicopterul, astfel cum rezultă din procesul verbal din data de 20.10.2017, iar în anul 2016, pe insulă, s-a realizat un heliport, funcţional, dar neautorizat de către organele abilitate. Din declaraţia de martor a numitului Constantin Apăvăloaie, pilotul de la S.C. Cobrex Trans S.R.L., firma deţinătoare a elicopterului cu care se realizau zborurile, rezultă că heliportul a fost realizat după ce martorul şi-a făcut cunoscută intenţia, în faţa aghiotantului numitului LIVIU DRAGNEA, de a nu mai ateriza în zona Belina din cauza terenului accidentat şi plin de bălării. Din cele expuse, reiese încă o dată faptul că numitul LIVIU DRAGNEA se comporta cel puţin ca un adevărat posesor al imobilelor, din moment ce el era principalul beneficiar al zborurilor cu elicopterul în zona insulei Belina, iar apariţia heliportului vine practic să deservească descinderilor sale în zonă”. Iar dacă doamna Justiția își va face treaba până la capăt, conform sloganului pesedist, în câțiva ani putem vedea balta Belina, cu brațul Pavel, cu tot, în folosul comunității, iar pe Dragnea și TelDrum făcând afaceri imaginare, în închisoare.

Concluzionând povestea, locul unde Liviu Dragnea voia să-și facă o insulă are un real potențial pe care acum îl exploatează TelDrum, SA ce gestionează, din 2011, pescuitul industrial pe Dunăre și balta din zonă, aflată în concesiunea sa. Niciun neavenit nu poate trece barajul ”pus de Dragnea”, după cum știu localnicii, care se încred în gândul că în comuna lor, acolo unde domnesc acum gunoaiele, se va face cândva turism în toată regula, deși nici nu au auzit de aquapark.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Polițiștii teleormăneni au întocmit dosar penal pentru a stabili dacă Ilie Gâzea a decedat pe fondul intoxicării cu gaze lacrimogene

Următorul articol

Victor Drăgușin, primarul Alexandriei, cere ajutor public pentru descurajarea celor care strigă contra PSD

Cele mai recente articole de Actualitate