În după amiaza zilei de 10 august, Ilie Gâzea a ajuns, împreună cu câțiva turneni, în Piața Victoriei. Cei care l-au însoțit își amintesc că omul s-a simțit rău imediat după inhalarea de gaze lacrimogene. Vecinul și prietenul lui, Costel Vai, își amintește că la protest starea lui Ilie l-a îngrijorat atât pe el, cât și pe ceilalți din grup, care au decis că e cazul să-l trimită acasă pe om, după ce acesta a refuzat internarea la un spital din București. Fără să vrea, Costel Vai vede o legătură între seara de 10 august și evenimentul nefericit din această dimineață: „Am fost plecați pe 10 la București, am ajuns în Piața Victoriei în jur de ora 16.30. Am fost 10 sau 15 persoane din Turnu Măgurele. Toți am fost gazați, dar eu am fost un pic mai departe. I-a dat sângele pe nas instantaneu. La câteva zile după ce am ajuns acasă am auzit că pe Ilie l-a luat salvarea. Dar după ce a inhalat gaze el a vomat tot timpul și a avut hemoragie nazală. Acum am înțeles că a murit.”
Și Olimpia Culcea a fost în ziua aceea cu Ilie Gâzea la București și spune că există probe filmate ale momentul gazării, dar și ale prezenței lui Gâzea acolo, atunci când situația a început să se agraveze în piață. Femeia spune că, din informațiile ei, ulterior protestului, Ilie Gâzea s-a simțit rău în fiecare zi până când a murit: „Există și filmare cu el acolo și avem martori că l-am dus la salvare. I-a dat sângele pe gură și pe nas, a leșinat, l-a luat SMURD-ul acolo. După ce i-a pus o soluție în nas el a plecat acasă cu unul dintre noi și din noaptea aceea e la spital. Acum e la morgă în Alexandria. Noi am întrebat mereu de el, dar din noaptea aceea e mereu la spital.”
Spitalul Județean din Alexandria a emis deja un comunicat de presă în care specifică faptul că pe 15 august s-a prezentat la Urgențe un bărbat de 62 de ani cu hemoragie digestivă superioară exprimată prin melenă și sindrom anemic sever. Cauza decesului este aceea de stop cardio respirator, moartea survenind în cursul nopții trecute.
Pentru că în acest moment cauzele morții sunt sunt stabilite, cazul a ajuns pe masa polițiștilor din județ și a Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman. După ce va fi făcută necropsia și cauza decesului va fi stabilită clar, se va putea vorbi despre o responsabilitate a autorităților. În principiu, însă, medicii spun neoficial că nu este exclusă o declanșare a problemei pe fondul inhalării de gaze. Pentru că analizele bărbatului nu erau dintre cele mai bune.
Fiica lui Gâzea, Cătălina, este încă foarte afectată de cele întâmplate, iar cea mai mare nemulțumire a ei este aceea că tatăl ei nu a putut fi transferat la Floreasca, din lipsă de paturi și, acum, că trupul bărbatului nu poate fi pregătit pentru înmormântare: “Eu nu știu ce să vă zic, pentru că, de principiu, gazele lacrimogene afectează în primul rând căile respiratorii. El a mai avut probleme de sănătate, dar în niciun caz de acest fel. N-a fost nicio problemă până în seara de Sfânta Mărie când a avut hemoragie, m-a sunat mama. El acum este încă în spital și nu știu când ni-l va da. E posibil să nu ni-l dea nici mâine, dar noi deja am vorbit penste tot pentru organizarea înmormântării. Eu de la serviciu nu-mi pot lua liber decât 3 zile. Și până acum nimeni n-a rezolvat nimic și nu știu când vom putea să-l luăm pe tata acasă. Momentan, așteptăm să ne spună. Medicii nu ne-au ajutat deloc. Am cerut să îl trasfere de urgență la Floreasca, dar ne-au spus că nu sunt paturi acolo. Asta e România. Înainte a mai avut o fisură la stomac, dar niciodată hemoragii. Și eu știu că a fost gazat în Piață. După care a avut acest episod. Oricum, s-au sesizat cei de la Parchet și sunt sigură că se va lămuri cauza…”