OMAGIU dedicat părintelui Sorin Grecu, inițiatorul îndepărtării simbolurilor comuniste, în martie 1990

în Actualitate

Astăzi, 19 ianuarie 2022, începând cu ora 16.30, în Piața Presei Libere din Capitală, la monumentul „Aripi”, are loc momentul comemorativ dedicat părintelui Sorin Grecu, inițiatorul îndepărtării simbolurilor comuniste din locurile publice în martie 1990. La evenimentul omagial participă și fostul președinte al României – Emil Constantinescu.

În martie 1990, Sorin Paul Grecu, preotul comunei Peretu din județul Teleorman, persecutat de Securitatea comunistă, a intrat în greva foamei și a inițiat un protest care poate fi considerat un antemergător al Fenomenului Piața Universității, cerând îndepărtarea din spațiul public a simbolurilor regimului comunist și ale ocupației sovietice, începând cu statuia lui Lenin din Piața Presei Libere.

Reacția autorităților feseniste și Mineriada din 1990 l-au determinat pe părintele Sorin Grecu să plece din România și să ceară azil politic în Marea Britanie. În 1993, sprijinit de confrați greci și de Crucea Roșie Britanică, întemeia la Londra parohia ortodoxă cu numele Sfântului Apostol Pavel, al cărei hram devenea în 2012 „Sfântul Apostol Pavel și a tuturor Sfinților Români”.

În 2016, în amintirea acțiunii sale temerare, președintele Emil Constantinescu și Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, l-au invitat pe preotul Sorin Grecu la dezvelirea monumentului „Aripi”, ridicat în memoria luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945 – 1989. Monumentul este înălțat pe locul statuii lui Lenin și acoperit simbolic cu plăci de marmură roșie reutilizate din postamentul statuii liderului comunist, dărâmată la inițiativa părintelui Grecu.

Realizat de sculptorul Mihai Buculei, monumentul „Aripi” este un proiect iniţiat în 1997 de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România şi sprijinit de preşedintele Emil Constantinescu. Susţinut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului Bucureşti şi finalizat la începutul anului 2016.

Preotul Sorin Grecu și-a încheiat misiunea pământească la Londra, iar trupul său neînsuflețit ajunge astăzi în țară pentru a fi îngropat în comuna Peretu. Momentul comemorativ la monumentul „Aripi” va avea loc în memoria sa și a tuturor eroilor rezistenței anticomuniste. Slujba de pomenire va fi ținută de la ora 19.00 la Biserica Sfântul Ilie – Rahova, pe strada Constantin Silvestru nr. 79, potrivit Fundației Române pentru Democrație.

Preotul Sorin Grecu, parohul bisericii ortodoxe Sfântul Apostol Pavel şi a Tuturor Sfinţilor Români din East Ham, a murit de COVID-19 pe 12 ianuarie 2022. Părintele va fi înhumat în comuna Peretu, Teleorman lângă biserica pe care a ctitorit-o la începutul chemării sale că preot, biserică pe care cu drag o numea „prima mea Mireasă”.

Citește și Lecţia de eroism a preotului Sorin Grecu (I)

Citește și: Lecția de eroism a preotului Sorin Grecu (II)

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*