Numele a 300 de eroi români au fost amintite, astăzi, la Alexandria

în Actualitate/Politica altfel

Monica Vasilescu

IMG_0184În concordanță cu manifestările organizate de alte state europene cu prilejul marcării Centenarului Primului Război Mondial, la Alexandria, a avut loc un eveniment menit să omagieze eroii care și-au pierdut viața luptând pentru libertate, credință și întregirea neamului. IMG_0165Ca atare, Instituţia Prefectului Judeţului Teleorman, Consiliul Judeţean Teleorman, Primăria Municipiului Alexandria, Garnizoana Alexandria, Episcopia Alexandriei şi Teleormanului, dar și câțiva cetățeni au luat parte la rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. 300 de nume au revenit județului Teleorman, din lista citită la nivel național, cu români căzuți pe frontul de luptă în țară sau în afara ei. Autoritățile și oamenii din societatea civilă au depus flori şi au aprins lumânări sau candele la monumentul din faţa Palatului Administrativ al Judeţului Teleorman.

Pentru cei care nu știu, amintim că Primul Război Mondial a început în vara anului 1914, sub pretextul asasinării arhiducelui Franz Ferdinand (moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar) la Sarajevo. Confruntarea militară la care au participat 33 de state de pe cinci continente, pe parcursul a 52 de luni, a fost fără precedent în istoria omenirii, ca amploare, arie de desfășurare și durată. Mai mult de 9 milioane de persoane au fost ucise pe câmpurile de luptă ale războiului iar, pe lângă acestea, mai mulți și-au pierdut viața în spatele liniilor frontului, din cauza lipsei resurselor de bază – mâncare, căldură sau combustibil. Primul Război Mondial a marcat dispariția marilor imperiii (Austro-Ungar, Țarist, German, Otoman) și apariția unui număr mare de state naționale.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*