liberinteleorman.ro

Noțiuni elementare despre tranzistori și utilizările acestora

25 noiembrie 2021

Tranzistoarele sunt printre cele mai comune componente electronice. În acest caz, universalitatea merge mână în mână cu unicitatea. Invenția și aplicarea tranzistorilor au revoluționat întreaga industrie electronică, permițând miniaturizarea circuitelor integrate. Astăzi este greu de imaginat dispozitive electrice moderne, inclusiv computere, fără tranzistori.

Utilizarea tranzistoarelor

Un tranzistor este un dispozitiv electronic semiconductor care are capacitatea de a amplifica un semnal electric. Valoarea acestei descoperiri a fost atât de mare încât inventatorii tranzistorului au câștigat Premiul Nobel în 1956! Aplicația însăși a tranzistorilor este extrem de largă. Ele sunt utilizate ca diferite tipuri de amplificatoare, de exemplu, amplificatoare de putere, amplificatoare operaționale, amplificatoare diferențiale, amplificatoare de bandă largă sau amplificatoare selective. Tranzistoarele sunt, de asemenea, un element structural cheie al diferitelor tipuri de sisteme electronice, cum ar fi stabilizatoare, chei electronice, schimbătoare de tensiune, oglinzi de curent, generatoare etc.

Tipuri de tranzistoare – diviziune de bază

Diviziunea principală a tranzistorilor include două tipuri de componente, acestea sunt tranzistoarele unipolare și tranzistoarele bipolare. Ele diferă în primul rând prin principiul de funcționare. În cazul tranzistoarelor unipolare (numite și tranzistoare cu efect de câmp), curentul circulă printr-un semiconductor cu un singur tip de conductivitate. Pe de altă parte, un tranzistor bipolar format din trei straturi semiconductoare permite curentului să curgă prin joncțiuni de diferite tipuri de conductivitate. În plus, tranzistoarele sunt, de asemenea, împărțite în ceea ce privește tipul de carcasă.

Alegerea tranzistorului – ce să iei în considerare?

Ce tranzistor trebuie ales este determinat de tipul de circuit în care intenționezi să-l folosești. În acest scop, tipul de tranzistor trebuie adaptat la parametrii rămași ai sistemului și la funcția pe care tranzistorul urmează să o îndeplinească în acesta.

Dacă știi deja ce parametri și ce incintă trebuie să aibe tranzistorul de care ai nevoie, motorul de căutare de tranzistori disponibil în magazinele online cu componente electronice va fi de ajutor în găsirea elementului potrivit. De menționat că, indiferent de utilitatea sa, prețul tranzistorului nu este mare, ceea ce face și această invenție una dintre cele mai valoroase descoperiri ale secolului XX!

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Liderul protestatarilor – Cristian Dide, luat din tren de procurorii DIICOT. Anchetă pentru trafic de droguri

Următorul articol

ITM Teleorman, acțiune de verificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice

Cele mai recente articole de Publicitate