liberinteleorman.ro

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Martor-cheie în dosarul BELINA! Pilotul elicopterului: ”L-am transportat pe Dragnea și pe aghiotantul lui, Adrian de la SPP”

26 februarie 2020

Marți, la Tribunalul București, a continuat judecata în dosarul de mare corupție în care personaj cheie este deținutul Liviu Dragnea – Belina. La acest termen, s-a prezentat inclusiv Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării la data fapteor, dar și fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea.

Singurul martor prezent audiat astăzi a fost administratorul Cobrex Trans Brașov, pilotul Constantin Apăvăloaie. El a făcut declarații importante pentru acest dosar, dezvăluind în fața instanței că Liviu Dragnea a făcut mai multe deplasări cu elicopterul la Belina, serviciile pentru transportul său și al prietenilor săi făcându-se în baza unui contract încheiat cu Partidul Social Democrat.

Constantin Apăvăloaie, pilotul elicopterului care l-a dus pe Dragnea la Belina, a declarat că a fost o dată sau de două ori la Belina cu elicopterul pentru a lăsa sau lua pasageri, rectificând ulterior cu ”mai multe ori”. ”L-am luat pe domnul Dragnea de mai multe ori în cursul anilor. Nu doar eu l-am transportat, ci și colegul meu Bucur Victor. Efectuam zborurile și, imediat după aterizare, eu plecam. Existau dăți în care eram solicitat să revin sa-l iau pe Dragnea, alteori se deplasa dânsul cu mașina”, a spus martorul.

Martorul a mai arătat că, în urma unui transport al lui Dragnea pe insulă, a vorbit cu un administrator să fie degajat terenul, în caz contrar nu mai aterizează ”în bălării”. Ulterior, s-a schimbat situația. Terenul a fost compactat și s-a turnat beton, apoi a efectuat aterizarea în siguranță.

”Pentru a fi considerată heliport, o astfel de platformă trebuie sa fie aptă aterizarii elicopterului. O placă de beton nu poate fi considerată heliport”, a explicat pilotul în urma unei întrebări adresată de avocatul lui Sevil Shhaideh și al lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu. Pe Shhaideh nu a văzut-o cu Dragnea în elicopter. L-a transportat, în schimb, pe aghiotantul acestuia, Adrian de la SPP, dar și pe alte persoane pe care nu le cunoaște. În perioada campaniei, pilotul Constantin Apăvăloaie îl ducea pe Dragnea prin țară, iar duminica îl lăsa pe insulă, la Seaca. Potrivit acestuia, zborurile au avut loc prin 2017. Procurorul DNA l-a întrebat în ce bază se ducea pe insula Belina: „în baza unui contract de prestări servicii încheiat între Cobrex Trans și PSD”, a răspuns acesta.

Procesul în dosarul Belina continuă pe 10 martie, atunci când vor fi audiați mai mulți martori, printre care și Victor Bucur, celălalt pilot care l-a transportat pe Liviu Dragnea pe insulă. Instanța a stabilit încă un termen, pe 24 martie, urmând a fi audiate mai multe persoane din Teleorman, printre martori fiind citat și fostul vicepremier Vasile Dâncu.

Reamintim că pe 27 iunie 2018, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina, clasând acuzaţiile pentru Rovana Plumb în această cauză. Alături de aceasta, au mai fost trimişi în judecată Ionela Stoian, la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu, și Ionuţ Adrian Gâdea, la data faptei preşedinte al Consiliului Județean Teleorman, pentru complicitate la abuz, alături de alți funcționari publici. „În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”, se arată în rechizitoriul întocmit.

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Scoruri live

Articolul precedent

Mascații, în Teleorman! Percheziții la o grupare infracțională în comerțul intracomunitar cu autovehicule second-hand

Următorul articol

Coronavirus: În Teleorman, 9 persoane sunt izolate la domiciliu sub supravegherea DSP

Cele mai recente articole de Actualitatea politică