Marius Stancu, șeful ISU Teleorman: ”Mai am încă două zile să mă gândesc serios dacă îmi voi face raportul pentru a mă înscrie la concurs”

în Actualitate/Politica altfel

Monica Vasilescu

isu-teleormanÎn lumea factorilor decizionali se știe faptul că pentru a rezolva problemele existente este necesară conștientizarea lor. La Teleorman, principala lipsă a oamenilor care conduc instituțiile este cea privind transparența. Aici, deși deficiențele sunt la ordinea zilei și se văd din avion, puțini își asumă recunoașterea lor și eventualele rezolvări, pentru că e mai ușor să spui că totul este regulă, că nu sunt bani sau că multe chestiuni depind de centru. Pentru noul inspector șef al ISU Teleorman, lucrurile nu stau așa. Colonelul Marius Stancu nu pare a fi adeptul cosmetizării de niciun fel și, încă de la prima conferință de presă, a spus cu subiect și predicat ce este în neregulă, din punctul său de vedere, în istituția pe care o conduce de doar trei săptămâni. Înainte de a face publică situația identificată la unitatea de pompieri din Teleorman, inspectorul-șef a preciat că, deocamdată, are multe idei în legătură cu actul managerial, nu un proiect în toată regula, pentru că încă se mai gândește dacă se va înscrie sau nu la concursul care urmează să aibă loc în data de 23 noiembrie. Și îi înțelegem perfect atitudinea.

”Sunt din data de 5 octombrie aici. Am avut timp să-mi fac o idee asupra a ceea ce înseamnă ISU Teleorman, am reușit să ajung în toate subunitățile, să discut cu o mare parte din oameni, să văd ceea ce se găsește aici și, cu siguranță, știu unde trebuie să ajungem. Eu, în momentul de față, pot să discut doar despre idei, pentru că sunt temporar pe această funcție. În data de 23 se va susține un examen, mai am încă două zile să mă gândesc foarte serios dacă îmi voi face raportul pentru a candida la această funcție. În județul Giurgiu, am reușit, în cinci ani de zile, să revoluționăm sistemul de gestionare al situațiilor de urgență, în sensul că am reușit să facem cinci-șase subunități, de jos, având condiții dintre cele mai moderne pentru oamenii care lucrează, pentru pompieri. Mă interesează foarte mult intervenția. În Teleorman, forțele sunt cantonate în șapte locații, iar județul este mare. Partea de Nord este neacoperită din punct de vedere al timpului de răspuns. Este un timp de răspuns foarte mare și aici trebuie să acționăm. Mă gândesc la o redimensionare a subunităților de intervenție. Statutul ne permite să dezvoltăm puncte de lucru, care înseamnă o clădire în care își desfășoară activitatea cinci pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, în funcție de analizele pe care le vom face la nivelul instituției. Pe primul palier este cetățeanul și foarte aproape de acesta sunt condițiile pentru personalul instituției. Am avut deja primele discuții cu autoritățile locale. Discutăm despre zone de interes operativ. Prioritatea o reprezintă localitatea Drgănești Vlașca, unde obligatoriu trebuie să avem o resursă de intervenție. După statisticile făcute, timpul mediu de răspuns la nivelul județului este undeva între 25-27 de minute, iar după această reașezare cred că se va ajunge undeva la 15-16 minute”, a declarat Marius Stancu.

Spre deosebire de alți șefi de instituții, care sunt obișnuiți să vorbească despre acțiunile lor folosind timpul la viitor, Marius Stancu a povestit și despre ce a făcut deja, nu doar despre ce are în plan. ”În momentul de față, noi avem 8 autospeciale, dintre care doar cinci funcționează. Ele funcționează toate, dar nu sunt băgate în intervenție. Nu. Trebuie să lucreze toate opt. Inspectoratul a avut 10, dar au luat două de aici, că nu erau puse în funcțiune. Ca și dotări, Teleorman stă foarte bine. Aici nu sunt condiții de muncă bune pentru pompieri. Cred că o să vă duc o dată la o subunitate la Bolintin și apoi în una, la alegere, în Teleorman. După aceea, nu va mai fi nevoie să zugrăvim în cuvinte realitatea. Am reușit, în trei săptămâni, să trimitem personal la școlarizare pentru o macara, am reușit să operaționalizăm cele două platforme de intervenție la înalțimi, care vor fi repartizate la Alexandria și la Turnu Măgurele. Se pot face lucruri, dar trebuie să te zbați puțin. Dacă te dă afară pe ușă, să intri pe geam. Am fost în această unitate de la vârsta de cinci ani, pentru că locuiesc în blocul de alături. Mă jucam cu spuma pompierilor. Eram prietenul lor. Vreau să vă spun că nu prea s-au schimbat multe pe aici. Prima măsură a fost să desființez celebra toacă. Să bați toaca la 10 seara, să deranjezi vecinii… Păstrăm și tradițiile, probabil că la o aniversare o să batem și toaca, dar până atunci o să rămână piesă de muzeu. Suntem în 2016, avem sonerie. Sunt multe. În Alexandria, de exemplu, se blochează strada pompierilor. E posibil așa ceva? Echipajele stau și câte o jumătate de oră. Trebuie să găsim urgent soluții. Am stabilit o întâlnire cu domnul primar. Vom găsi soluții. Nu e normal ca pompierul să plătească apa pe care o folosește la intervenții. Legea spune clar că se pune gratuit la dispoziție. Sunt destule de făcut. Eu nu am venit aici să găsesc vinovați. Eu m-am înțeles bine cu domnul colonel. Suntem prieteni. Iar acestea sunt niște idei, nu am, încă, un proiect de management”.

Revenind la concursul pentru ocuparea postului de inspector-șef, la care Marius Stancu ar trebui să se înscrie până pe 4 noiembrie, un factor important în luarea deciziei îl reprezintă familia sa, care se află acum în județul vecin. ”După 25 de ani petrecuți la Giurgiu, având în vedere că familia mea se află acolo, o parte din inima mea se află acolo. Acolo am avut sute de persoane salvate în activitățile coordonate de mine. Nu am pierdut niciun coleg. Eram alături de oameni, intram în foc. Atunci nu mai contează gradele, acolo trebuie să fie spiritul de echipă și să știi ce ai de făcut”.