liberinteleorman.ro

Lecția de informare europeană la Liceul Teoretic Zimnicea

10 aprilie 2024

Echipa EUROPE DIRECT Teleorman, în formula: Marinela Rușanu – manager de proiect, Aurelia Bărbuț – consilier comunicare și Tedy Stîngă – voluntarul anului 2023,  a organizat astăzi, 9 aprilie, „Lecția de informare europeană”, la Liceul Teoretic Zimnicea.

Invitația a venit din partea Bibliotecii Orășenești „Miron Radu Paraschivescu” – punct de informare europeană deschis de ED Teleorman la Zimnicea, prin vocea unuia dintre cei mai implicați bibliotecari cu care am avut plăcerea să lucrăm și anume: Bogdan Ionuț Cotruță. Mulțumim, Bogdan!

În debutul evenimentului, primarul celei mai sudice localități din România, domnul Petre Pârvu, ne-a vorbit despre proiectele finanțate cu bani de la Uniunea Europeană și implementate în orașul Zimnicea, despre implicare și spirit civic, despre importanța competențelor și a pregătirii pe tot parcursul vieții.

Într-o clădire nouă, bine dotată și primitoare, am vorbit cu gazdele noastre, elevi de la clasele IX-XII și cadre didactice, despre instituțiile și prioritățile UE în anul 2024, despre importanța votului și puterea acestuia, despre necesitatea exercitării acestui drept, despre Pactul verde european și O Europă pregătită pentru era digitală, despre fake news și combaterea dezinformării. Totodată, am vizitat platforma  #trUE – Adevărul gol-goluț lansată de Reprezentanța Comisiei Europene în România, dar și Portalul european pentru tineret și platforma DiscoverEU, o acțiune a programului #Erasmus+ care oferă tinerilor cu vârsta de 18 ani ocazia de a explora diversitatea Europei prin intermediul permiselor gratuite de călătorie cu trenul. Am vizionat, de asemenea, un material video realizat de influencerul #Dezaburit, care „a tradus”, pe înțelesul tuturor, câteva tehnici de combatere a dezinformării.

De un real interes s-au bucurat publicațiile editate de către Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, publicații cu care am mers la Zimnicea și pe care le-am oferit tuturor participanților. 

Implicarea și motivarea elevilor şi a profesorilor de a participa la orele de informare europeană rămân unele dintre cele mai mari provocări şi satisfacții ale echipei ED Teleorman. Acestea au fost şi motivele pentru care cel mai activ tânăr a fost premiat de către centrul de informare al Comisiei Europene şi anume eleva Gabriela Maria GUDAC, din clasa a XII-a A.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Publicitate

Articolul precedent

Doi cai liberi în centrul Alexandriei, pe șantierul pietonalului

Următorul articol

Lenjerie intimă de lux – comandați online!

Cele mai recente articole de Actual