La adio, tu, PDL

în Actualitatea politică/O poziție în Teleorman

Monica Vasilescu

o pozitie in teleorman”Nici nu pot nimic să-ți spun, pe curând sau rămas bun. Apăru, numai nu, la adio, tu”. Așa scria Adrian Păunescu, în 83, pe vremea când nu exista Partidul Democrat Liberal. Nu șe ştie dacă în timpul existenței PDL pe scena politică i-a intuit cineva pieirea, dar comportamentele și atitudinile unora dintre cei mai importanți membri arată că spre sfârșit îi e drumul. Şi cântecul pregătit. În timpul vieții bune, PDL a avut salturi notabile, procente considerabile și oameni de urmat.

La nivel național, o bună perioadă, partidul a fost condus de către Traian Băsescu. Din 2001, mai exact, până la alegerea sa ca șef al statului. Imediat după, parcă a început declicul. După Boc, Moc și alți câțiva, a venit Vasile Blaga ca președinte de partid, moment ce a culminat cu celebrul video în care Băsescu, președinte al României cu acte-n regulă, a spus ”definitiv și pentru totdeauna”: ‘Adio Partid Democrat’. Azi ne-am despărțit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Acesta a însemnat un alt pas pentru PDL spre ieșirea din scena politică românească, pe care a rezistat vreme de peste 20 de ani, sub diferite forme. Chiar daca Blaga a încercat o corelare între fanii Elenei Udrea și entuziaștii care l-au urmat pe el, eșecul a fost vizibil, drumurile s-au separat.

Acum, PNL înghite PDL, fiindcă într-o lume cu renume există și compromis, aşa că, la nivel central, liderii celor două partide mari din Opoziție au ajuns în faza de a aplica soluția imorală. Iar partidul lui Brătianu nu dispare, dar nici nu-l ține nemișcat în mormânt pe cel care i-a fost lider proeminent.

În Teleorman, a fost și mai rău. Sub jugul PSD-ului statornic, orice democrat-liberal a trecut pe la conducere – că a fost din Teleorman sau de la Ialomița – șandramaua a rămas în paragină. Nici Militaru, nici Mocanu, cu atât mai puțin Zlotea, niciunul nu a știut să construiască o echipă care să țină piept unei grupări cu rădăcini adânci. Pentru că politicienii mint în interes de serviciu, pedeliștii au avut mai tot timpul discursuri de David Cameron, dar, în practică, totul rămânea la fel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*