liberinteleorman.ro

ITM Teleorman controlează comercianții de articole pirotehnice

11 decembrie 2023
Advertisement

În perioada 04.12.2023 – 05.01.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman (ITM) va desfăşura o acţiune de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale pentru comercializarea articolelor pirotehnice.

Inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Teleorman efectuează acțiuni de identificare şi verificare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Această acțiune este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară și străinătate care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale și chiar umane, repercusiunile făcându-se resimțite pe o suprafață considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv care ne determină să desfășurăm această acțiune este faptul că, în perioada  sărbătorilor se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Articolele pirotehnice își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități, fapt ce a făcut pe plan mondial să apară tot mai multe firme producătoare. Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere. Articolele pirotehnice fac parte din categoria produselor periculoase și având în vedere natura încărcăturilor, fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive.

Obiectivul acțiunii de control:- identificarea și verificarea agenților economici care desfășoară activități de comercializare a articolelor pirotehnice privind respectarea prevederilor legale în vigoare.

Inspectorii de muncă vor efectua controale la toți deținătorii de astfel de articole, pentru a verifica dacă aceștia: sunt autorizați conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul Județean de Poliție; dacă au angajați personal autorizat ca pirotehnicieni; mişcarea articolelor pirotehnice, respectiv intrarea şi ieşirea acestora se face în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; depozitarea acestora este conformă; daca nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.

Pentru toate neconformitățile constatate cu ocazia controalelor, se vor dispune măsuri cu termene precise de remediere și, în funcție de gradul de pericol social al faptei, se vor aplica sancțiuni, de la avertismente până la sistarea activității, conform prevederilor Legii nr. 126/1995, modificată și completată”, a transmis inspectorul șef al ITM Teleorman – Emil Ciobanu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Polițiștii din Teleorman au reținut 12 permise de conducere în 72 de ore

Următorul articol

Nicolae Ciucă, președinte interimar la PNL Teleorman – Unele glume se scriu singure

Cele mai recente articole de Actualitate