Ingineriile financiare la drumul Teleormanului ”leagă la mâini” gruparea PSD

în Actualitate/Dezvăluiri/Politica altfel

Monica Vasilescu

fiscuci-dragnea

Justiția l-a lovit pe domnul Dragnea direct în sfeclă și i-a tăiat macaroana când îi era lumea mai dragă: în campanie electorală, atunci când pesediștii sunt mai alertați decât oricând să-l prindă de picior pe Dumnezeu. Nu spunem că în PDL, PNL sau în alte partide sunt sfinți, dar, la Teleorman, în PSD, s-au strâns parcă toți ”pătații”. În prim-planul acestor zile este președintele executiv al PSD Teleorman, personificarea Puterii în județ, Marian Fișcuci. Zecile de contracte cu instituțiile publice din județ, activitatea lor controversată sau banii dați la partid ”pe sub mână” sunt motive suficiente să ne contureze o concluzie cât un rechizitoriu nescris încă.

Rețea de evazioniști pe relația România – Bulgaria

Descinderea mascaților în ograda boss-ilor din județ avea să demaște o afacere despre care se vorbește de multă vreme pe la colțuri, dar nimeni nu avea probe pentru vorbele aruncate în vânt. S-a depistat, însă, o schemă infracţională de eludare a obligaţiilor fiscale, cu componenta transfrontalieră, realizată după un circuit bine pus la punct.

Cotizanții de top ai PSD Teleorman, un deputat și un afacerist, apropiați ai lui Liviu Dragnea, au operat astfel: ”SC Proinvest SRL Alexandria, controlată de suspectul Fişcuci Marian, realiza o vânzare fictivă (tranzacţie intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de suspecţii Simionescu Adrian Constantin şi Marinaş Florinel (operaţiune scutită de TVA), după care, agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienţii din România, identificaţi anterior şi cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia”, după cum se specifică într-un comunicat DNA.

Ancheta arată că, în perioada 2012 – 2014, suspectul Fişcuci Marian, prin SC PROINVEST SRL, a achiziţionat din spaţiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor – firme româneşti. În acest lanţ economico – financiar, a introdus o verigă fictivă, respectiv firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia îi erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România. În cadrul acestei operaţiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul corporaţiei PROINVEST Alexandria pe teritoriul Bulgariei, pe la Turnu Măgurele, ulterior fiind reintroduse în România şi livrate beneficiarului final.
Tranzacţiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenţă de legalitate şi a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operaţiunilor intracomunitare, au spus cei care anchetează cauza.

Până la acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că valoarea utilajelor livrate intracomunitar este de 20.854.508 lei. Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către FAN SPEED Bulgaria, SC PROINVEST SRL Alexandria a prejudiciat statul mioritic de 5.005.082 lei, reprezentând « fentarea » TVA.

Evaziunea fiscală social-democrată a trecut cu BAC-ul

Toată lumea a auzit de Bacul de la Turnu Măgurele. Nu putem să nu ne amintim de obiectivul inaugurat de două ori, așa cum numai la Teleorman se putea întâmpla. Ne revin în memorie imaginile cu guvernarea pedelistă, condusă de Emil Boc, care venise la recepția din martie 2010 să-i ia laurii de la gură lui Liviu Dragnea, președinte al Consiliului Județean pe atunci. La câteva zile după ce prim-ministrul Boc, flancat de cele mai cunoscute figuri care s-au perindat pe la Palatul Victoria – Elena Udrea şi Radu Berceanu, s-a dat jos din elicopter, a blagoslovit BAC-ul și a plecat, Liviu Dragnea nu s-a lăsat mai prejos și a tăiat și el o panglică, deoarece nu lași pe alții să-și atribuie o realizare la care ai bâjbâit mulți ani.

Acum, după o perioadă lungă în care s-a aflat în chinurile facerii, Ferry-boat-ul de la Turnu este folosit, cu sau fără știința administratorilor, în afacerile dubioase în care se pare că au fost implicați membri importanți din Partidul Social Democrat. Societatea comercială Eurobac SRL, aflată în administrarea Consiliului Județean Teleorman și a Primăriei din Turnu Măgurele este administrată de Adrian Bîță. Acesta spune că nu are cunoștință de ceea ce fac firmele care trec Dunărea pe la Turnu. ”La noi, firmele vin, se înregistrează în registrul de casă, ne dau banii pe mijlocul de transport și gata. Noi nu avem treabă cu evaziuni. Clientul nostru este SC Proinvest SRL, care, am verificat ulterior, în luna respectivă, a trecut de patru ori”, a afirmat Adrian Bîță.feribot1

În trepidaţii…

De e așa ori ba, anchetatorii vor vedea. Cert este că perchezițiile din ultima vreme au provocat un adevărat cutremur în partidul care nu s-a dat jos de la cârma județului în ultimii 20 de ani. Cei implicați în afacere nu mai vorbesc unii cu alții, ba chiar e rost de trecere în altă barcă. Nu spunem, încă, a cui către ce sau către cine.

Deputatul Adrian Simionescu este extrem de afectat de cele întâmplate şi spune că el nu a fost în cârdăşie cu Fişcuci. Până la o soluţie definitivă a anchetei care a dat peste capii social-democraţiei teleormănene, observăm o linişte perpetuă în tot judeţul. Campania electorală se face discret, banii sunt mai puţini, având în vedere că politicienii avuţi sunt « legaţi la mâni », iar expunerea nu este tocmai cea mai bună soluţie acum.

Cu toate acestea, chiar dacă unii par că s-au calmat pe moment, în România profundă, nimic nu-i mișcă pe puternicii care driblează statul şi se eschivează de la datorii prin metode consacrate. Pentru asta, uneori au fost invidiați. Şi chiar dacă mulți dintre voi ați avut tentația de a urma metehnele despre care citiți în fiecare zi prin ziare, pentru îmbogăţirea din senin, vă sfătuim să nu încercați așa ceva acasă, fiindcă pe voi chiar vă vor prinde.

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*