În Teleorman, până și diplomele de Bacalaureat se ridică “pe pile”. Zeci de elevi de la Cuza stau la rând, în timp ce colegii cu relații intră prin spate la secretariat

în Administratie/Educatie

Îmbulzeală și nemulțumire astăzi, la Colegiul Național “Alexandru Ioan Cuza” din Alexandria. Începând de la ora 9 dimineața, zeci de absolvenți ai instituției de învățământ au așteptat la rând cu orele pentru a-și ridica diplomele de bacalaureat. În tot acest timp, atât copiii, cât și părinții lor, au avut ocazia să simtă din plin gustul nedreptății. Pentru că, așteptând, au remarcat că “prin spate” privilegiații intrau fără probleme și plecau în scurt timp cu diplomele. Responsabile de ușa din spate au fost femeile de serviciu, care deschideau numai unora drumul scurt către ridicarea documentului. Și astfel, una dintre cele mai fericite zile din viața unor absolvenți s-a transformat într-o experiență amară, în urma căreia foștii elevi ai liceului au înțeles, la modul practic, sensul nedreptății.

Una dintre mamele care au petrecut ore bune privind la felul în care s-a derulat totul ne-a mărturisit: “E o bătaie de joc. Copiii stau la rând în fața liceului de la ora 9 dimineața, e ora 14 acum, iar prin spate intră în continuare copiii cu pile. Din acest motiv se întârzie foarte mult, iar cei care stau la rând sunt nemâncați de dimineață. Femeile de serviciu, care deschid ușa prin spate fac mișto de mine și de o altă mămică pentru că păzim ușile și nu-i lăsăm pe cei cu pile să intre.”

Dar o relatare completă cu privire la sentimentul amar al nedreptății a oferit-o un elev. Acesta a fost atât de afectat de cele întâmplate, încât a relatat integral experiența pe Facebook.

Iată: “Ora 11:00, o mulțime de elevi așteaptă cu nerăbdare să-și ia diplomele de Bacalaureat la un colegiu din Alexandria. Ajung și eu, dau noroc cu câțiva prieteni și înțeleg că am de așteptat mult și bine pentru că suntem mulți, personal puțin, știți voi: problemele clasice cu care orice român se confruntă în fiecare zi. Stăm noi ce stăm, după o vreme începem să facem haz de necaz, crezând că nu mai avem nicio șansă să ne luam diplomele astăzi. În timp ce toată lumea aștepta la rând, alții intrau fără nicio jenă, spunându-ne că merg doar să întrebe ceva la secretariat. Ideea este că nu a fost unul, erau din ce în ce mai mulți care intrau ,,să întrebe ceva” și ieșeau cu diploma în mână. Furios, m-am apropiat de geamul școlii și mi-am aruncat o privire. O femeie de serviciu m-a luat la rost că de ce m-as fi uitat, de parcă i-aș fi violat intimitatea. I-am răspuns calm că nu intenționez să fac nimic, însă nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă. De ce câțiva indivizi sunt mai presus decât ceilalți elevi care așteaptă de ore bune să-și ia o bucata de hârtie pentru care au invățat patru ani de liceu?
În fine, punctul culminant a fost când aceeași femeie de serviciu mi-a strigat numele și mi-a zis ca pot să intru dacă vreau. M-am blocat. M-am rușinat foarte tare în timp ce mulțimea aceea de elevi se uita la mine cu ură deja. Câțiva au și început să strige: ,,Pai ce bă, făcuși gură că aștia intră pe pile și acum tu ce faci?”
Am refuzat clar propunerea femeii de serviciu și am propus să se facă o listă cu toți cei care eram acolo pentru a intra în ordinea în care venisem la școală. Zis și făcut, în continuare lista continuă și toată lumea este fericită. Nu trebuie să te cheme într-un anume fel să fii chemat în față. “

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*