În Teleorman, exploatarea omului de către om e la ordinea zilei! Povestea unei femei din Zimnicea care a muncit cinci luni la ”negru” pentru o firmă de top

în Actualitate/Politica altfel

Monica Vasilescu

munca negruJudețul lui Dragnea este regatul muncii la negru, al orelor de muncă peste limita normală prevăzută de lege și al salariilor minuscule. În două decenii jumătate de la Revoluție, teleormănenii au trecut de la glorificarea oamenilor muncii la munca fără forme legale și lucrează fără să aibă siguranţa unui contract în toată regula, chiar dacă li s-a repetat obsesiv că județul lor va fi plin de locuri de muncă, locuri de muncă, locuri de muncă. Dincolo de evaziunea prin care statul e prejudiciat, munca la negru reprezintă un fenomen cu riscuri sociale destul de mari. Ne referim la oamenii care muncesc, nu la patroni, pentru care un job a ajuns să reprezinte un fel de iluzie care îi găsește pe mulți în greaua încercare de a-și asigura traiul zilnic. În puținătatea locurilor de muncă existente, destule persoane cad victime exploatării de către angajatori, acesta fiind, de fapt, resortul care face să funcționeze și să se dezvolte marile afaceri ale unui județ mic și sărac.

Cu tot efortul autorităților de a stârpi munca fără forme legale, administratorii societăților continuă să țină lucrătorii ”la negru”. Este cazul firmei Intermedtex SRL din Zimnicea, care are, oficial, între 50 și 100 de angajați. Cifra nu este exactă, pentru că numărul persoanelor cu forme legale oscilează de la lună la lună, în funcție de cât de supuși sunt regulilor impuse de conducere. Așa ne-a povestit o femeie din Zimnicea, lucrătoare în confecții și amăgită de un salariu care constituia garanția coșului zilnic, căruia i s-au restricționat alte drepturi legale. ”În luna februarie 2016, am fost la SC Intermedtex Zimnicea, ca să mi se facă angajarea. Pe la sfârșitul lunii, am fost trimisă să-mi iau repartiție de la ITM, dar de atunci și până în luna iulie, doamna nu mi-a făcut niciun contract de angajare, nici măcar pentru o perioadă determinată. Eu am muncit cinci luni de zile la negru, dar cu reținerile de rigoare. Dacă nu mă îmbolnăveam, nici nu știam că dânsa mi-a reținut mie CAS și tot ce trebuie, dar, în schimb, nu a plătit niciun leu la stat. Eu îmi puneam semne de întrebare cum să mi se rețină dările către stat fără să am contract de muncă încheiat. Dacă aduceam discuția, îmi spunea că avem o comadă și trebuie să o terminăm repede sau că vorbim altă dată, important este că îmi iau banii. În iulie, am insistat la dumneaei, i-am spus că am probleme de sănătate și că eu nu am semnat protecția muncii, să se gândească la faptul că se poate întâmpla ceva. După aceea, a început cu niște persecuții, să mă facă să renunț eu la locul de muncă. Am renunțat. M-am dus a treia zi la dumneaei să întreb dacă mi se mai dă ceva din bani. Mi-a spus că îmi dă banii fără nicio problemă, dar când s-a dat avansul, care era de 500 lei, mi-a dat 350, iar la lichidare mi-a mai dat 102 lei, ceea ce pe mine m-a deranjat foarte mult, pentru că eu în ultima lună am lucrat foarte mult. Din 48 de ore, noi am lucrat 28. S-au făcut niște ture de zi și de noapte. Îmi amintesc că în luna mai, într-o zi, am intrat dimineața la 7.00 și am ieșit la 02.00 noaptea. Și nu a fost singura dată. Eu am fost la punctul de lucru al ITM din Zimnicea și mi s-a spus acolo că eu nu figurez la ei, deși eu mi-am luat repartiția în februarie”, ne-a povestit doamna în cauză, căreia dorim să-i protejăm identitatea din motive obiective.

Această neregulă a dus la alta, astfel încât femeia nu a beneficiat nici de totalitatea tichetelor de masă oferite salariaților, conform legii. ”Eu știu că, după trei luni de zile, se dau 10 tichete de masă, dar mie mi-a dat contravaloarea a cinci tichete, 50 lei în mână, că dacă nu figuram ca angajat nu avea cum să-mi dea tichete”.

Femeia care a avut curajul să vorbească despre situația sa și să-și ceară drepturile era plătită cu un salariu lunar de 1.2500 lei, la fel ca și celelalte angajate. Deși a avut intenția de a face o reclamație la ITM Teleorman, ea a fost descurajată de alte colege, care au avut parte de același tratament. ”Am auzit că firma a mai avut reclamații, dar că nu s-a întâmplat nimic. Eu știu o persoană care avea contract și nu i l-a prelungit, deși a mai lucrat trei luni de zile. Într-o perioadă, a trimis acasă toate fetele care nu aveau contract și le-a chemat după ce s-a terminat controlul”, a mai completat doamna.

Din primele informații obținute, SC Intermedtex Zimnicea este un SRL cu un profit deloc de lepădat. Firma a fost înființată în anul 2008 și se pare că are o dotare tehnică pentru orice tip de articol vestimentar, confecții damă și copii cu materiale proprii. O anume Laura Nicolae, cunoscută cu prescurtarea Lori, se ocupă de angajări, dar și de neangajări, după cum este cazul de față. Am încercat să contactăm conducerea societății pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la aceste acuzații, dar ne-am lovit de un apel lung și gol, la fel ca interesul agentului economic pentru bunăstarea muncitorilor.

Ceva noroc am avut, însă, la ITM, chiar dacă nu am obținut date concrete, ci promisiunea unui control: ”Conform legii, ne este interzis să dezvăluim informații despre existența unei sesizări. Dacă există probleme la această societate, le puteți semnala ITM pe orice cale și efectuăm verificări cu celeritate”, potrivit directorului adjunct Viorel Dincă. Și cum presa nu este organ de anchetă și nu poate face mai mult decât o documentare pentru a verifica informația, lăsăm instituțiile să-și facă datoria și să găsească soluții pentru a pune la punct acest fenomen aflat pe cai mari în zona noastră. Aici, munca la negru și lipsirea de alte drepturi sunt alimentate de sărăcie, de absența educaţiei şi a altor abilități elementare. Totuși, în esență, specia umană este imprevizibilă, iar atitudinile oamenilor nu ar trebui subestimate pentru că istoria ne-a demonstrat în multe situaţii că sclavii se pot revolta și, prin urmare, elibera.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*