liberinteleorman.ro

Garda de Mediu: Primăriile nu au curățat și refăcut mediul în localitățile cu depozitări necontrolate de deșeuri

4 ianuarie 2024

Comisariatul Judeţean Teleorman al Gărzii Naţionale de Mediu a desfășurat în luna 01.12.2023 – 31.12.2023 activitatea de inspecție și control cu un număr de 4 echipe de comisari, efectuând 115 controale, din care 97 controale planificate și 18 controale neplanificate.

Cele 18 controale neplanificate au vizat: 1control în urma autosesizării Gărzii Naționale de Mediu, 4 controale pentru rezolvarea unor reclamaţii, 12 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, 1 control pentru verificarea măsurilor impuse.

În baza Legii 292/2008 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, au fost formulate 14 puncte de vedere.

În baza protocolului de colaborare încheiat între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Garda Națională de Mediu și Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, comisarii de mediu au efectuat un număr de 10 de controale pentru verificarea modului de conformare la legislația privind protecția mediului a proiectelor solicitanților/beneficiarilor de fonduri din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

În luna decembrie a anului 2023, au fost înregistrate 16 de petiții care au fost soluționate conform prevederilor OUG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor și conform competențelor legale ale Gărzii Naționale de Mediu.  

Principalele neconformităţi constatate în urma acțiunilor de inspecţie şi control efectuate au fost:

  • neasigurarea de către UAT-uri a fondurilor necesare pentru curățarea și refacerea mediului în localitățile cu depozitări necontrolate de deșeuri;
  • neîncheierea de către Autoritatea Administrației Publice Locale a unui contract de delegare care să instituie instrumentul economic “ plătește cât arunci” astfel încât să se respecte prevederile OUG 92/2021;
  • nerealizarea la termen a măsurilor dispuse anterior.

Urmare a neconformităților constatate, au fost aplicate 27 sancțiuni contravenționale, din care

8 avertismente și 19 amenzi în valoare de 737.500 lei”, a anunțat comisar-șef Dana BANU.

Advertisement

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Publicitate


Articolul precedent

Un fugar din Teleorman, condamnat pentru tâlhărie, adus în țară

Următorul articol

Claudiu Năsui: „Județele fruntașe în absorbția de fonduri sunt cele mai sărace, Vaslui, Teleorman. Și rămân așa”

Cele mai recente articole de Actual

Miercurea alarmelor! Sirenele vor suna în Teleorman

❗️Astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, va avea loc exercițiul de alarmare publică, „𝗠𝗜𝗘𝗥𝗖𝗨𝗥𝗘𝗔 𝗔𝗟𝗔𝗥𝗠𝗘𝗟𝗢𝗥”, cu scopul de a verifica funcționarea sirenelor pe