liberinteleorman.ro

EXCLUSIV! Cum și-a cumpărat Dragnea puterea cu… doi crapi

6 septembrie 2018

Carmen Dumitrescu

Despre începuturile lui Dragnea în politică se discută acum foarte puțin. Deși, pentru a nărui un edificiu e necesar să sapi la temelia lui. Atâta vreme, însă, cât mai trăiesc oamenii care au fost în apropierea baronului de Teleorman în anii tinereții lui, confirmarea faptului că imperiul lui Dragnea e clădit pe ocolirea și chiar încălcarea legilor e o bagatelă. Totul e să găsești oameni dispuși să povestească. În 1996, un anume Nelu Buzea făcea afaceri în Teleorman. Atât de corect le făcea, încât a fost trimis în judecată pentru faptul că în anul 1997 reușise să păgubească, împreună cu Nicolae Misirliu, patronul SC „Ina Imp.Exp.” SRL Ovidiu – Constanta, Fănica Nedelcu, administratorul SC „Recom” Brăila, Alexandru Dragomir și Marian Măldăianu (angajații săi) compania Suingal cu uriașa sumă de 2.336.400.000 lei (contravaloarea de 3.0000 de tone de porumb boabe). Nelu Buzea, Nicolae Misirliu și complicii lor au fost trimiși în judecată pentru mai multe infracțiuni, precum înșelăciune, fals în înscrisuri, instigare la fals și folosire cu rea-credință a creditelor societății.

Nelu Buzea era, așadar, în anul 1996, președintele S.C. Mastercom SA Turnu Măgurele. Și el este, cu siguranță, primul „partener” de afaceri al lui Liviu Dragnea. Povestea e simplă și ea e spusă de o persoană care a avut implicare directă în evenimente: „În 1996, AECIP Izbiceni, prin Dragnea, se angaja prin contract să înființeze o cultură de floarea soarelui, în suprafață de 270 de hectare în schimbul unei sume de 76.000.000 lei vechi, pe care urma să-i primească de la Mastercom SA. Pentru încheierea contractului între AECIP și MASTERCOM, Dragnea a prezentat o adeverință falsă de la AECIP, din care rezulta că deține 270 de hectare de teren pe care poate înființa cultura. N-a înființat nici cultura, nici produse n-a predat, nici hectarele nu le avea, iar banii i-a folosit în campania electorală. S-a întocmit dosar penal, Nelu Buzea a fost arestat și nu se mai cunoaște ce s-a întâmplat cu Dragnea. Știu și eu că era încă de pe atunci protejat în anchete.”

Însă, cea mai interesantă poveste despre începutul ascensiunii lui Dragnea se leagă de… doi crapi. Un alt apropiat al PSD Teleorman, care la vremea aceea era condus de Teodor Nițulescu, își amintește cum a ajuns Dragnea prefect de Teleorman: „Dacă l-ați fi văzut la vremea aceea, probabil vi s-ar fi făcut milă. Era vai de el. Dar foarte atent în jurul lui. Și uite așa a aflat el despre un apropiat la Mioarei Roman, pe care l-a și rugat să-i facă intrarea la aceasta. Dragnea s-a îmbrăcat frumos, a luat doi crapi mari, frumoși și s-a înființat la ușa familiei Roman. Chiar atunci a venit acasă și Petre Roman. Dragnea i-a vorbit frumos, i-a arătat crapii, au stat mai mult să socializeze și Mioara Roman ar fi zis: „Uite, Petrică, e și el băiat tânăr, vrea să fie prefect!” Și a doua zi după întâmplarea asta, Dragnea a fost numit prefect de Teleorman.”

Povestea cu Petre Roman este confirmată (chiar dacă nu la fel de detaliat) și de Teodor Nițulescu, șef la PSD Teleorman prin anii respectivi: „Eu l-am cunoscut pe Dragnea prin februarie-martie 1997, venise prefect la Teleorman, susținut de Petre Roman. Eu aveam 37 de ani și Dragnea avea 36 de ani. Dragnea este un inginer cu o pregătire precară, a fost și repetent prin facultate, de aia a și ajuns coleg cu Videanu, că era cu un an mai mare. Și mi-a zis un fost director de-al meu: “dacă ai ști câți curcani am dus eu de la taică-su să treacă facultatea!” Și l-am crezut, pentru că ulterior am înțeles că nu învăța nimic în facultate, el se ținea de tobe prin facultate. Cert e că nu a fost un student bun și când a terminat facultatea a fost repartizat prin județul Dolj pe la autobază. Eu mă lăudam că fusesem director, iar el zicea că a fost și el a fost șef de coloană. Eu îi ziceam: “măi Liviule, oi fi fost tu șef acolo la șoferi, dar… nu mă impresionezi.”

Începuturile lui Dragnea, puse cap la cap din poveștile celor care i-au fost sau încă îi sunt apropiați, arată ridicol, după cum ușor se poate observa. Și dacă e ceva de învățat din ele e faptul că puterea se cumpără foarte ușor și că uneori e de-a dreptul ieftină. Dar, privind în perspectivă către tot ansamblul de evenimente pe care le-a parcurs tânărul de 35 de ani de pe vremea aceea pentru a deveni bătrânul detestabil din vremurile acestea, cei înțelepți pot învăța că, deși poate fi cumpărată chiar și cu doi pești, puterea se plătește scump.

Advertisement

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Anunț angajare

Următorul articol

Imagini din „hotelul de lux” în care s-au spălat banii Teldrum

Cele mai recente articole de Actualitatea politică