liberinteleorman.ro

Eveniment mare, într-un oraș surd! Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru, în organizarea lui Cătălin Filip, au adus magia muzicii în stare pură la cenaclul ”Renașterea”, de la Alexandria

10 iunie 2017

Monica Vasilescu

Cătălin Filip, un om al muzicii de calitate, dar și promotor al activităților culturale din cadrul administraței publice locale, și-a dorit pentru Alexandria un eveniment grandios în care să se găsească valorile culturale pe care acest județ le adăpostește, fără a le acorda prea multă atenție.

Prin Cenaclul ”Renașterea”, un proiect de suflet început în urmă cu un an, Cătălin a făcut eforturi substanțiale pentru a pune în scenă un spectacol fantastic, la care publicul este cu totul și cu totul special, poate de aceea este așa de puțin. Pentru asta a chemat lângă el cât mai mulți iubitori de cultură, literați, artiști etc., legați prin afinități estetice, în ideea de a nu lăsa orașul să moară din punct de vedere cultural. Inițiativa sa a avut și de această dată succes, dacă ținem cont de faptul că, fără mici și fără bere, Cătălin Filip a reușit să țină un public important, vineri seara, timp de peste patru ore, în fața Casei de Cultură, împărtășind împreună momente unice, montate într-un spectacol de excepție cu muzică plină de sens și trăire. Mai cu seamă că efortul său a fost susținut de primărie doar material, promovarea fiind un punct extrem de slab al celor din administrația locului, câtă vreme se știe că publicul lor țintă este altul, dar aceasta este o discuție separată. Cu resurse puține, cert este că omul de cultură a reușit să le ofere puținilor alexăndreni care gustă muzică bună o serată fantastică, un sunet de excepție, care a fost criticat de multe ori în cursul timpului, dar problema s-a dovedit a fi la aceia care au microfonul în mâini, nu la cei care îl fac să se audă.

De excepție a fost interpretarea primilor urcați pe scena de la Alexandria, Ștefania Cristea și Adam Popa, doi tineri ale căror evoluții se văd la fiecare nouă apariție artistică, pe care oamenii le apreciază în măsura în care merită. Au urmat recitaluri literare captivante, printre care cele ale oamenilor care îndrăgesc cultura – Mircea Domnaru și Virgil Ivan. Un duo remarcabil au făcut Octavian Broșteanu și Cătălin Filip, interpretând unele dintre cântecele de referință ale folk-ului românesc, pe care încă vibrează multă lume. Nu a fost singurul moment al lui Octavian, acesta având recitalul său separat, care a cuprins și el capodopere ale muzicii românești din vremea când se cânta fără prea multă tehnică, iar apariția sa a impresionat nu doar audiența care îi cunoaște deja aptitudinile, ci și pe Ducu Bertzi, cel care l-a urmat pe scenă. Și lumea a început să vină. Pe măsură ce spectacolul a continuat, artiștii au strâns lângă ei oameni pentru care cultura reprezintă încă o prioritate și chiar un mod de viață, pentru că Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru mai au nevoie de prezentări. Nici în Teleorman, nici în țară, căci au dat, în toți acești ani, măsura talentului lor prin frumusețea muzicii și versului oferite celor aplecați către spirit. Totuși, Vasile Șeicaru se aștepta la mai mult, chiar și într-un oraș cum este Alexandria, despre care auzise că nu e receptiv la astfel de evenimente. De câteva ori și-a exprimat nemulțumirea față de puținătatea publicului existent, căruia i-a mulțumit înzecit pentru că rămâne sensibil la conținut. ”Mulțumim foarte mult pentru modul în care primiți cântecele noastre. Ne demonstrați că folk-ul nu este un gen prăfuit. Eu cred că cea mai bună cale este să-l căutați pe Cătălin, să-l faceți să ne mai invite o dată până la sfârșitul anului, în toamnă, căci mie nu mi se pare că e corect să nu fie arhiplin aici. Numai revenind cu muzica noastră, putem să îi facem și pe ceilalți să fie recepțivi, care au găsit altceva mai bun de făcut și nu au venit în seara asta în acest loc”. Vasile Șeicaru a venit în fața publicului său cu piese care au mișcat pe toată lumea. Cântecul „La adio, tu”, pe versurile lui Adrian Păunescu, a transmis fiori în public, iar „În orașul cu floare de tei” sau „Aruncarea în valuri” au ridicat oamenii în picioare și l-au făcut pe artist să afirme cu tărie că muzica lor este protejată. Concertul s-a încheiat prin prestația impresionată a sopranei Mihaela Condurache, un talent cunoscut la nivel național, prea puțin vizibil în județul nostru.

La sfârșit, s-au făcut fotografii, s-au legat prietenii, astfel încât mâna de oameni care preferă spectacole autentice să crească și să ducă mai departe vestea că în Alexandria se aude muzică pură, se recită poezii și se pricepe mesaje, deși trebuie să recunoaștem și faptul că, oricât de multe eforturi s-ar mobiliza aici, orașul nostru rămâne, totuși, deficitar la aprecierea valorii și a bunului gust.

Advertisement

Monica Vasilescu

Monica Vasilescu este redactor Realitatea.net și profesează ca jurnalist din anul 2007. Și-a început cariera în presa locală din județul Teleorman și a scris la mai multe publicații specializate pe investigații și subiecte anticorupție. A fost corespondent și colaborator al mai multor site-uri de știri în domenii precum: politic, social, eveniment, justiție. Este co-fondator al publicației Liber în Teleorman, premiată în cadrul Galei Superscrieri, în anul 2019, la secțiunea „Presă Locală”, cu diploma pentru "Curaj, Răbdare și Adevăr".

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Banner

Publicitate

Publicitate

Articolul precedent

Cenaclul Renașterea s-a reprogramat: Ducu Bertzi și Vasile Șeicaru vin, mâine, la Alexandria

Următorul articol

PSD a pierdut alegerile la Olteni! Violeta Ionescu l-a învins pe Emilian Mărcușanu

Cele mai recente articole de Cultură