După pestă, în Teleorman planează amenințarea meningitei West Nile. DSP cere populației să se protejeze singură, că autoritățile au alte preocupări…

în Administratie/Sănătate

Așa cum era de așteptat după perioada ploioasă prin care am trecut, amenințarea meningitei West Nile revine în prim-planul preocupărilor. Avem deja experiența anului trecut, când epidemia a ucis zeci de persoane, iar partea cea mai tristă e că nici anul acesta nu putem vorbi despre vreun vaccin sau antiviral specific. Așa că singura cale de evitare a unei epidemii este protecția de înțepăturile țânțarilor. În multe localități din Teleorman nici nu s-a auzit de vreo dezinsecție. Oamenii spun că se tem să iasă seara din case, de teamă să nu fie efectiv ciuruiți de țânțarii care efectiv întunecă cerul. În acest timp, Direcția de Sănătate Publică Teleorman vine cu recomandări către populație, sfătuind-o să se protejeze. În condițiile în care autoritățile din Teleorman pun dezinsecția pe un plan terțiar al preocupărilor, singura șansă de a preveni o eventuală epidemie e aceea ca oamenii să se apere singuri de înțepături.

Instituția recomandă și autorităților să facă dezinsecția, dar recomandarea nu are greutatea unui ordin, așa că mari speranțe de la primării nu sunt. În consecință, iată ce trebuie să facem, potrivit sfaturilor specialiștilor din domeniul sănătății publice:

“Ținând cont de situațiile propice dezvoltării vectorilor-țânțari care transmit infecția cu virusul WEST-NILE, Direcția de Sănătate Publică Teleorman recomandă populaţiei să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu West Nile. Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer. De asemenea, DSP Teleorman recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.”

Cu privire la infecția West Nile, trebuie să știm că aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele următoare, este recomandat să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Your email address will not be published.

*