„Drumul de mare viteză București – Alexandria”, în studiu de fezabilitate

în Actualitate/Actualitatea politică/Administratie

„Drumul de mare viteză București – Alexandria”, despre care se vorbește de pe vremea lui Dragnea, intră în faza de studiu de fezabilitate. Astăzi, CNAIR S.A. și Asocierea DP CONSULT S.A. – EXPLAN S.R.L. – S.C.A. TEAHA & FUZESI au semnat Contractul de servicii pentru elaborarea Studiului de fezabilitate “Drum de mare viteză București – Alexandria”, a anunțat deputatul de Teleorman – Cristi Barbu.

Valoarea contractului este de 16.122.360 lei, fără T.V.A., (aproape patru milioane de euro) finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile. După emiterea Ordinului de începere vor fi demarcate activitățile specifice de proiectare.

„Durata contractului este de 17 luni, dintre care 14 luni pentru elaborare Studiului de Fezabilitate și 3 luni pentru asistență în vederea obținerii finanțării și demarării procedurii de achiziție publică pentru proiectare și execuție lucrări.

Se estimează ca etapele de proiectare și execuție aferente Drumului de mare viteză București – Alexandria să fie realizate până în anul 2030, strategia de implementare fiind stabilită în cadrul “Programului investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030”, aprobat prin H.G. 1.312 din 30 decembrie 2021.

În cadrul contractului, Prestatorul va realiza o analiză multicriterială pentru alegerea alternativei optime de traseu și va propune și va compara minimum 3 alternative de traseu. Una dintre alternativele studiate va fi reprezentată de traseul avizat în cadrul Studiului de Prefezabilitate elaborat pentru Autostrada Sudului, în anul 2013.

Totodată, ca parte componentă a Studiului de Fezabilitate, Prestatorul va realiza o analiză tehnico- ecomonică pe baza factorilor relevanți, cum ar fi siguranță rutieră, valori de trafic, constrângerile identificate, problemele de constructibilitate, impactul asupra mediului, costurile de investiție, timpul de călătorie, impactul socio-economic, dar și a cerințelor normelor și standardelor în vigoare. Aceasta analiza comparativă va fundamenta alegerea clasei tehnice a drumului, respectiv drum expres sau autostradă”, a transmis deputatul Cristi Barbu.

SC DP Consult este una dintre firmele clujeanului Mircea Pop, fost șef al Companiei Naționale de Drumuri și Poduri. Acționarul majoritar al firmei este Mircea Pop (52%), Rațiu Maria Doina (23%) și Moldovan Silvian (21%), potrivit presei din Cluj.

Firma DP Consult a devenit „celebră” după ce a lucrat la proiectarea Centurii de Diamant. Din cauza faptului că lucrarea a fost construită pe un teren impropriu, valoarea ei a crescut de la 64 milioane euro la peste 154 de milioane de euro, ajungând să fie unul dintre cele costisitoare drumuri din România.

Mircea Pop a avut legături strânse cu lumea politică, fiind consilier al lui Adrian Năstase în 2000 – 2004, dar și apropiat al altor lideri PSD. Firma sa este o preferată a „sistemului” și a revenit pe contracte grele odată cu intrarea social-democraților la guvernare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*