De ziua ei, presa teleormăneană și-a pus libertatea sub semnul întrebării

în Cultură

presa1 Carmen Dumitrescu

Ziua libertății presei a constituit un motiv destul de bun pentru o inițiativă unică până acum la nivelul județului Teleorman. Stan Ștefan, un jurnalist cu experiență, care a tratat întotdeauna cu seriozitate conținutul presei teleormănene, a dat startul unor reuniuni, sperăm, periodice între jurnaliștii teleormăneni, în ideea de a dezbate problemele pe care aceștia le întâlnesc în practicarea meseriei lor. Și pentru că nu a trecut prea mult timp de la ziua libertății presei, pe data de 5 mai jurnaliștii teleormăneni s-au întâlnit la biblioteca județeană “Marin Preda”, cu gândul de a împărtăși idei și nemulțumiri.

presa2În mod cu totul neașteptat, dată fiind împărțirea pe grupuri a reprezentanților mass-media, la eveniment s-au prezentat o mare parte a jurnaliștilor din județ iar dezbaterile au fost de-a dreptul interesante, generându-se o punte de legătură între cei care s-au pus, benevol și cu puține avantaje, în slujba cuvântului și adevărului. Evident, subiectul principal al dezbaterilor a fost libertatea presei teleormănene. Jurnaliștii și scriitorii cu experiență, prezenți la eveniment, precum Gheorghe Filip, Stan V. Cristea, Stan Ștefan, Ion Bădoi, Florea Burtan, Gheorghe Pietreanu, Emil Petrescu au avut ocazia de a împărtăși colegilor mai tineri din experiența lor profesională și de a schimba cu aceștia opinii pe tema ofensivei social-media și mediului online. Schimbul de păreri a fost, desigur, constructiv, jurnaliștii invitați având ocazia de a-și spune nemulțumirile, dar și realizările, ajungând cu toții la concluzia că presa locală trebuie să fie unită pentru a fi cu adevărat puternică și luată în serios.

presa3Evenimentul și-a propus să arate că oamenii din mass-media au și alte talente, preponderent artistice, organizatorii realizând o expoziție a ziarelor de până acum din Teleorman, a cărților scrise de jurnaliștii teleormăneni și a lucrărilor artistice ale colegului nostru Mirel Manafu de la ziarul “Mara”, care excelează în domeniul graficii.

În legătură cu libertatea presei, concluziile au fost relativ triste: într-o societate lipsită de o economie sănătoasă, singura șansă a jurnalistului care vrea să-și exprime punctul de vedere este aceea de a face unele compromisuri. Evident, concluzia nu este definitivă iar dorința jurnaliștilor de a reflecta adevărul în munca lor rămâne una vie. Însă drumul până la o presă cu adevărat liberă este lung și depinde, cel mai probabil, de dezvoltarea economică a județului. La finalul întâlnirii, cei prezenți și-au exprimat dorința ca astfel de reuniuni să mai aibă loc, fie și numai pentru a le permite reprezentanților mass-media să comunice unii cu alții și să vadă mai clar că, dincolo de voința patronului și dincolo de reacțiile autorităților la adevărurile scrise sau televizate, conștiința jurnalistului poate face diferența între o presă aservită și una declarat liberă.

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

2 Comments

  1. Indiferent de economie, vor fi tot felul de jurnaliști care oricum vor face compromisuri, oricum vor relata adevărul sau vor răspândi mizerii că așa le place sau așa li se spune.
    Aaa, că unii nu pot relata uneori anumite evenimente și să-și pună semnătura pe articolul respectiv făra să le fie teamă pentru ce va urma, gen… înjurături, hărțuiri cu sau făra miliție sau alte organe, chemări pe la diferiți functionari publici prin birouri și nu numai etc etc, e de înteles.
    Pe de altă parte, dacă ai ceva de spus, o poți face oricum, fără să te semnezi. Important ar fi să-și atingă scopul și să schimbe ceva ceea ce ai de spus, nu doar să primești laude și premii sau să te simți bine că „tu” ai spus acel „ceva”. Ar fi scuzabil și de înteles anonimatul.

    Chiar dacă presa ar fi liberă, indiferent ce ar însemna asta, tot ar fi *unul* care ar striga „*vrem* libertatea presei”.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*