Cum să pierzi alegerile cu succes? Povestea liberalismului telormănean de fațadă

în Actualitatea politică

 

Carmen Dumitrescu

Așa cum nu e ușor să câștigi zdrobitor, nu e ușor nici să pierzi cu succes. Și pentru liberalii vopsiți din Teleorman, pierderea alegerilor  fost dintotdeauna o misiune cât se poate de grea. De ce spunem că sunt vopsiți? Pentru că mare ne-ar fi mirarea dacă am descoperi măcar doi liberali din județ care să nu fi fost, la un moment dat, datori vânduți PSD-ului, fie că a fost vorba de acceptarea unor funcții, de contracte cu statul sau de alte favoruri greu de obținut în poziție verticală. Dar în 2016, liberalii teleormăneni s-au întrecut pe ei înșiși. Și nu din vina lui Pîrvulescu, așa cum le place tuturor să declare, ci din vina lor, că în loc să încerce o luptă dreaptă cu PSD-ul, au preferat să joace în piesa de proastă calitate a dezamăgirii că nu mai e Almăjanu tătuc suprem și binefăcător absolut. Nu că Almăjanu n-ar fi bătut palma cu Dragnea de atâtea ori, dar spre deosebire de el, Pîrvulescu nu a mai recompensat vechea gardă liberală, ci pe una nouă, la fel de pretins liberală și ea. Dar le vom face tuturor un serviciu și le vom sintetiza celor din PNL ghidul de pierdere a alegerilor cu succes, ca să-l folosească și data viitoare. Pentru a face asta, e necesar să știm cu toții unde erau liberalii teleormăneni, când PNL pierdea alegerile. Iată!

Bitanu și filosofia capului în nisip

Fost lider liberal, pus în locul lui Nițulescu prin mijloace mai puțin transparente și mai mult oculte, Cristi Barbu de la Suhaia s-a simțit marginalizat de Pîrvulescu. Nu este singurul caz din partid, în contextul în care Pîrvulescu și-a adus oamenii lui în organizație, preferând să nu se încurce cu garda veche, cunoscută pentru vechile trădări. Nimeni nu zice că a procedat bine, dar nici că nu avea motive, având în vedere caracterul celor din partid. Așa că Bitanu s-a gândit inițial să-l trădeze pe Pîrvulescu și să transmită în teritoriu ideea că ar fi bine ca liberalii să voteze doar pentru Mara Calista la Camera Deputaților și cu USR sau ALDE la Senat, astfel încât Pîrvulescu să nu poată obține mandatul și să poată fi responsabilizat de pierderea alegerilor. Mirosind strategia, Pîrvulescu a semnat pacea cu Bitanu, în sensul în care Bitanu nu s-a mai implicat prea mult nici în sensul unui câștig al partidului, dar nici în sensul eșecului lui Pîrvulescu. După cum știm, Pîrvulescu a câștigat, iar la PNL e liniște. O liniște care prevestește, însă, o uriașă furtună, pe care firește, tot PSD-ul o va calma.

Crăcea, scos din cărți

Unul dintre oamenii care ar fi putut avea cu adevărat voturi frumușele la alegerile parlamentare era turneanul Claudiu Crăcea. Din motive de implicare politică acerbă, omul are fanii lui, și nu puțini. Așa că s-a pus, la un moment dat, problema ca acesta să devină candidatul partidului la Camera Deputaților, după Mara Calista. Ideea era cât se poate de bună, căci Claudiu Crăcea ar fi dus cu siguranță partidul la un alt rezultat, dar, ce să vezi, s-a considerat că e mai popular Mihai Murar.

Unde erau liberalii adevărați când PNL pierdea alegerile?

De principiu, erau pe Facebook și îl atacau pe Pîrvulescu. Căci lupta lor nu a avut nicio legătură cu vreo victorie a partidului în alegeri, ci cu eșecul lui Pîrvulescu. Era cât pe ce să le iasă strategia, dar loteria redistribuirii a funcționat împotriva lor. Desigur, degringolada generală din PNL le va fi utilă acum pentru organizarea de alegeri în interiorul partidului și scoaterea lui Pîrvulescu din joc. Dar noi știm, observând cât succes au la pierderea alegerilor, că oricine i-ar lua locul pupilului lui Almăjanu, nu va reuși altceva decât să se îmbogățească cu ajutorul lui Dragnea. Și, până la urmă, e un ideal corect, căci despre ce e politica, dacă nu despre interesul personal? Sau… Nu! E doar despre interesul personal.

 

 

Jurnalist de investigație și autor. Co-fondator al publicației Liber în Teleorman, corespondent Europa FM, colaborator al mai multor site-uri de știri. Absolventă a programului pentru jurnaliști de investigație “Edward R. Murrow”, finanțat de guvernul SUA. Specializare în Fact-Checking la Poynter Institute, Florida. Autoarea a cinci cărți de beletristică, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind romanul Cei Care Nu Mint.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*